Hebt u uw jodiumtabletten al in huis?

Het slikken van jodiumtabletten na een ongeval bij een kerncentrale waarbij veel radioactieve stoffen vrijkomen, is een eenvoudig hulpmiddel tegen een van de risico’s na zo’n ongeluk.
Bij een ongeval met een kerncentrale kunnen radioactieve stoffen in de atmosfeer worden geblazen. Een daarvan is radioactief jodium, een element dat vrijkomt bij de splijting van uranium.
Als mensen in contact komen met het radioactieve jodium, wordt de stof in de schildklier opgeslagen. Daar kan de straling het weefsel beschadigen en mensen ziek maken. Door uw schildklier te verzadigen met het niet-radioactief jodium in de tabletten, verhindert u namelijk dat deze radioactief jodium opneemt.
De slachtoffers van de kernramp moeten het slikken van de tabletten een paar weken volhouden. De zogeheten halveringstijd (de tijd waarin de helft van de radioactieve stof is verdwenen) van radioactief jodium is een dag of acht . Na enige weken is de stof praktisch verdwenen.

Jodiumtabletten

Gezinnen en instellingen die gevestigd zijn in een zone tot 20 km (afhankelijk van het type installatie) rond een nucleaire installatie, kunnen gratis jodiumtabletten afhalen in de lokale apotheek. Hoboken ligt in die zone rond de kerncentrale van Doel.
Bij een nucleaire noodsituatie zal de overheid richtlijnen verstrekken of u al dan niet jodiumtabletten moet innemen. De aanbeveling kan beperkt blijven tot een welbepaalde zone of een bepaalde bevolkingsgroep, zoals zwangere vrouwen of jonge kinderen.

Kerncentrale Doel

Op de verpakking en in de bijsluiter staan verschillende tekeningen met de hoeveelheid jodium die per leeftijdslaag moet worden ingenomen. Er gelden verschillende dosissen voor volwassenen, kinderen, baby’s, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Zelfs bij een zwaar nucleair ongeval is de kans groot dat u slechts één keer de aanbevolen dosis moet innemen. Jodiumtabletten hebben een beschermend effect met een duurtijd van minimaal 24 uur. Natuurlijk dient u dan wel binnen te blijven, met gesloten ramen en deuren, en mag u zich niet nodeloos blootstellen aan radioactieve stofdeeltjes.
Wij willen er wel op wijzen dat de kans op een kernramp uiterst miniem is. Moest het er toch ooit van komen,  dan kan u op deze website alles lezen over wat u best doet.

Geef ook in het rechtse menu op deze site uw antwoord op de vraag: ‘Hebt u, ondanks dat het ten zeerste is aangeraden, jodiumtabletten in huis?’

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.