Bezoek aan het historische Fort 8 op zondag 20 juli

Fort 8 in Antwerpen (Hoboken) is één van de acht forten van de Grote Omwalling van kapitein Henri Alexis Brialmont en ligt ten zuidwesten van het Antwerpse stadscentrum.
In 1859 werd er aangevangen met de bouwwerkzaamheden van het fort over een gebied dat voordien bestond uit gronden van kastelen, waaronder het Scaldisburg van graaf Moretus. De werken waren in 1864 voltooid.
Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog bleek het fort echter vrij nutteloos; de technologie was reeds achterhaald.
In 1977 kocht de toenmalige gemeente Hoboken het fort op. Het bakstenen fort met zijn fraai metselwerk en versieringen in natuursteen, heeft opvallend hoge wallen, net zoals Fort 7 in Antwerpen (Wilrijk), wellicht omdat door de lage grondwaterstand de gracht verdiept werd.
Fort 8 heeft een traditorebatterij om naar de stad te kunnen schieten, net als Fort 5 in Edegem. Het fort is 32 ha groot. Het maakte geen deel uit van de in 1907 aangelegde Veiligheidsomwalling, en werd daardoor als enige niet gemoderniseerd na 1907. In plaats daarvan zijn schans 16 en schans 17 gebouwd. Het fort heeft een grotendeels gave gracht en aarden werken. Het reduit is heel goed bewaard gebleven en ontdaan van bomen. De bouwkundige staat varieert van goed (het reduit en de halve caponnières) tot matig (de batterij).

Het fort kan tot één van de best bewaarde Brialmontforten gerekend worden. Zo zijn alle wallen bewaard gebleven, maar ook bijna alle fortgebouwen, waaronder de artillerie-ingang. Het reduit, de hoofdcaponière, de linkse en rechtse caponnière en het hoofdfrontgebouw staan nog steeds overeind. Enkel het rechter zijfront van de gracht is gedempt voor de aanleg van een aftakking van de spoorweg in het fort. En ook een deel van het glacis is afgegraven. De hardstenen brugpijlers van de artillerie-ingang staan nog in de gracht, het brugdek zelf is er niet meer.

Heb je ook zin gekregen om op zondag 20 juli om 9 u het Fort 8 te komen bewonderen, schrijf je dan in op deze unieke excursie.

Info en inschrijvingen: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27
Gids: Vera Caremans en haar gidsenteam ( https://www.facebook.com/pages/Gidsenwerking-Fort-8-Hoboken-Gé-èF-8/390164227710483 )

Praktisch:
Inschrijven noodzakelijk tot uiterlijk 19 juli bij Danny Jonckheere.
Afspraak om 9 u voor de ingang van de sportschuur (Hoofdfrontweg = zijweg van de Krijgsbaan ). Einde is voorzien rond 12 u.
Deelnamekosten: 3 euro per persoon (bestemd voor de Fortenwerking) voor Natuurpuntleden, Niet-leden betalen 5 euro. (ter plekke af te rekenen).
http://www.hobokensepolder.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.