Historische treinrit Antwerpen-Temse 1914

Je kan deze dagen geen krant openslaan of de Groote Oorlog komt erin aan bod. Boeken en DVD’s vliegen om je oren en overal worden herdenkingen gepland. We wandelen met z’n allen over de pontonbrug en elk beschoten fort dat zichzelf respecteert, brengt begin oktober zijn eigen ondergang in beeld.
Niet fort 8. De gidsen maakten een traject langs enkele plaatsen waaraan een verhaal uit de oorlog verbonden is en op eenvoudige vraag fietsen zij met u mee om veel meer te vertellen dan wat er in folder en brochure staat: over wilde en gepantserde treinen, over luitenant Michel en de petroleuminstallaties, over de pontonbruggen over de Schelde (en de Rupel), over commandant Frans Weyns die een straatnaam kreeg  enz. Fort 8 behoorde in 1914 nu eenmaal niet tot de verdedigingslinie en dan moet je bescheiden blijven.

Toen stelde Filip Merlier, voormalig regiomanager bij de spoorwegen, in de erfgoedcommissie van ORC-A een ietwat ander project voor. Bij de herdenkingen was men de mannen van de ‘ijzeren weg’ vergeten. De spoormannen hadden met gevaar voor eigen leven de treinen bestuurd om het Belgisch leger uit Vesting Antwerpen te evacueren. Een van de trajecten liep over lijn 52, en laat dat nu net het spoor door Hoboken zijn.

Lees er alles over op de website van Gidsenwerking Fort 8…

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.