Woon gezond, geef lucht aan je huis!

In de koudere periodes van het jaar zijn we sneller geneigd om ramen en deuren goed dicht te houden. Als je weet dat je eigenlijk het grootste deel van je tijd binnen doorbrengt, dan weet je natuurlijk dat het heel belangrijk is voor je gezondheid om te zorgen voor gezonde, frisse lucht binnen.

Luchtvervuiling in je huis?
Dagelijks brengen we heel wat tijd binnen door. In Vlaanderen is dat gemiddeld zo’n 85% van onze tijd, waarvan het grootste deel thuis. Het is dan ook logisch dat de verse, gezonde lucht binnen snel is opgebruikt. Niet alleen door te ademen, maar ook door te koken, poetsen, douchen, roken of klussen, komen er stoffen in de lucht die jou of je familie ziek kunnen maken. Vermijd daarom producten met gevarensymbolen en hou sigarettenrook uit je woning. Verlucht extra tijdens en na het douchen, koken, poetsen of klussen.
Ventileren of verluchten?
Door te ventileren laat je voortdurend verse lucht binnen. Dit doe je door de ventilatieroosters open te laten staan of bijvoorbeeld een raam op een kier te zetten. Ventileren doe je best 24 uur per dag.
Door te verluchten zorg je er voor dat er op korte tijd veel frisse lucht binnenkomt. Dat kan door bijvoorbeeld een raam of buitendeur minstens 2 keer per dag 15 minuten open te zetten.
Verluchten = energieverspilling?
Je hoort wel eens dat verluchten volledige energieverspilling is omdat je dure warme lucht naar buiten laat ontsnappen. Dit is niet correct: verluchten brengt vochtige lucht naar buiten en drogere lucht naar binnen. Het opwarmen van verse, droge lucht kost minder energie dan het opwarmen en warm houden van vochtige binnenlucht.
Een proper ventilatiesysteem = propere lucht
Heb je een ventilatiesysteem in je woning, zorg er dan voor dat dit goed onderhouden is. Raadpleeg bij twijfel de handleiding of je installateur. Slecht onderhouden ventilatiesystemen kunnen de kwaliteit van de lucht in je woning slechter maken in plaats van beter.
Zeven tips voor een gezonder binnenmilieu
 1. Ventileer 24 uur per dag
 2. Verlucht minstens 2 keer per dag gedurende 15 minuten 
 3. Rook niet binnen
 4. Gebruik en onderhoud de ventilatieopeningen in huis, sluit ze niet af
 5. Verlucht extra tijdens en na het douchen, koken, poetsen, klussen,…
 6. Verlucht je woning extra wanneer je nieuwe materialen of meubels hebt geplaatst
 7. Zet de verwarming lager of schakel ze uit tijdens het verluchten

  Geef als eerste een reactie

  Geef een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.