Mohamed Zine Elabidine: Ik reis dus ik besta? (Expo)

 

Nog tot en met vrijdag 6 maart 2015 loopt in kasteel Sorghvliedt de tentoonstelling “Ik reis, dus ik besta”.
Er worden een 25-tal schilderijen getoond van Mohamed Zine Elabidine, diplomaat en Consul Generaal van het Koninkrijk Marokko in Antwerpen.
Zine Elabidine studeerde rechten aan de Ecole Nationale d’Administration in Rabat en behaalde daarna een tweede master rechten aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, eveneens in Rabat. Daarnaast volgde hij ook een artistieke opleiding. Momenteel volgt hij een opleiding in de diplomatie en werkt hij aan een doctoraat in de internationale betrekkingen.
De diplomaat-kunstenaar interesseert zich zeer in de Belgische kunst en zoekt o.m. inspiratie bij Pieter Paul Rubens – eveneens diplomaat en schilder – en Eugeen Van Mieghem.

 

De tentoonstelling in Hoboken is zijn 26ste. Hij exposeerde behalve in Marokko, eerder al in ¬†de Verenigde Arabische Emiraten en in Mauretani√ę. Maar ze is toch wel speciaal. Het is zijn eerste tentoonstelling in gastland Belgi√ę en ze toont enkel zeer recent werk. Met de expo wil hij een brug slaan tussen de verschillende gemeenschappen in Hoboken.
Zine Elabidine zoekt een evenwicht tussen figuratieve elementen en abstractie. Behalve zijn gebruik van primaire kleuren valt op dat zijn figuren overwegend grisailles of monotone silhouetten zijn. De achtergronden worden zelden uitgewerkt. Ze bestaan meestal uit brede penseelstroken, een soort arcering als bij potloodtekeningen, maar dan in kleur.
Soms zijn het korte penseelstroken die eerder pointillistisch werden aangebracht en haalt hij zijn inspiratie duidelijk bij Vincent Van Gogh.
Het werk van Mohamed Zine Elabidine werd speciaal gemaakt voor een project waarvan de andere helft bestaat uit de film ‘Begraven Sporen’ van Hassna El Gazuani. Die vertelt het verhaal van Hassna’s vader, die zijn dorp Tasift verliet en naar Antwerpen trok. Haar vader stierf toen ze twee was. Met slechts een paar familiefoto’s en enkele verhalen trok ze naar zijn geboortedorp op zoek naar getuigen en sporen van zijn leven.

De tentoonstelling kan gratis bezocht worden tussen 10 en 15 uur, maar is enkel na afspraak toegankelijk. Bij de tentoonstelling verscheen een kleine ge√Įllustreerde brochure.
Voor meer info en bezoek neemt u contact op via uithuishoboken@stad.antwerpen.be of telefonisch via 03 292 65 30.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.