Fortengordel zondag 17 mei 2015: Herover de forten!

Op www.fortengordel.be vind je het uitgebreide programma van Fortengordel 2015: Herover de forten! Fietsers en wandelaars halen op zondag 17 mei weer hun hartje op in en rond de forten die de provincie Antwerpen rijk is. 

Artillerie-ingang Fort 2 – Wommelgem


Fietstocht

Op deze 7de editie wordt de vernieuwde Brialmontroute die dan langs alle 8 Brialmontforten loopt, gelanceerd. Om de forten van de buitengordel te bereiken, volg je gewoon de fietsknooppunten. Pijlen leiden je van de knooppunten naar de forten en terug. Bijkomende bewegwijzerde fietsroutes zijn er niet. Mooi meegenomen: je hoeft niet te betalen om mee te fietsen.

Gevarieerd aanbod

De forten, stuk voor stuk pareltjes van militair erfgoed, die ooit Antwerpen moesten beschermen, zijn er nog bijna allemaal. Vandaag vormen ze een groene gordel rondom de stad, waar het zeer aangenaam vertoeven is. De ruimte en mogelijkheden van de forten zijn immens. De provincie Antwerpen ijvert samen met de gemeenten, vrijwilligers, verenigingen en individuele eigenaars naar een zo goed mogelijke instandhouding, restauratie en ontsluiting van de forten. Met het strategisch project Fortengordels rond Antwerpen zet het provinciebestuur de historische, ecologische en maatschappelijke waarde van de forten in en rond Antwerpen in de verf. Vele forten hebben doorheen de jaren een nieuwe rol gekregen als park, sportcentrum, cultuurhuis, museum of natuurgebied. Deze editie van de Fortengordel plaatst het aanbod in elk fort volop in de kijker.
Elk fort brengt een gevarieerd programma en toont je zijn mooie, onbekende kantjes. Zo bieden enkele forten onderdak aan monumentale kunstwerken, die je ontdekt met de FORT ART/ART FORT-route. Wil je echt veel te weten komen over de forten? De specialisten van het Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum zorgen voor boeiende duiding in Fort 2 in Wommelgem en Fort 5 in Edegem, met dito zoektocht.
Surf snel naar de website http://www.fortengordel.be en stel je eigen programma samen!

Geschiedenis
In het begin van de 19de eeuw maakte men zich zorgen over de landsverdediging. Om die bezorgdheid weg te nemen, bouwde men één grote vesting: Antwerpen als Nationaal Reduit met een Groote Omwalling (nu de R1) en een voorliggende fortengordel: de bakstenen Brialmontforten van 1 tot 8. Doordat de vuurkracht en reikwijdte van het geschut stelselmatig toenam, bleek reeds in 1870 dat deze fortengordel te dicht bij de stad lag om nog bescherming te bieden. Daarom werden stelselmatig nieuwe forten opgetrokken die verder van de stad lagen, bestaande forten werden versterkt met beton en tenslotte werd in 1906 beslist om een nieuwe fortengordel met betonnen pantserforten en schansen rond Antwerpen op te trekken: de Buitenlinie. Voor meer info: zie www.simonstevin.org

Fort 8 doet mee
Reduit ingang Fort 8 Hoboken
Zowat elke huisvereniging is op 17 mei van de partij. 
Bij de Sportvissers kan je terecht voor het forelweekend. Bij de Koninklijke Vlaamse Goochelaars van België kan je demonstraties tafelgoochelen bekijken. Jeugdhuis ROVA zet zijn muzikaal terras buiten. Met de Fort 8 stappers kan je op wandel en uitrusten kan op het terras van Haki. Bij korfbalclub Hoboken 2000 kan je competitiewedstrijden volgen. De Schaakkring Moretus houdt opendeur en het touwenparcours van Outfort haalt de Tarzan in je naar boven. 
“De Vette Pistons” zorgen voor een muzikale noot.

Ook de Gidsenwerking staat paraat. De gidsen bezetten het binnenfort met een expo, een info- en boekenstand en een soldatenkantine. 
Je kan het fort bezoeken via een bewegwijzerd parcours. Voor gezinnen met kinderen halen zij hun verkenningsspel uit de kast. Gewapend met klakkebuis en munitiekoffer ontdek je het fort en zijn geschiedenis spelenderwijs.
Je wilt het fort wel bezoeken, maar de trappen zijn onoverkomelijk? Geen nood, met een presentatie op de PC maak je virtueel kennis met de site.

Sportievelingen kunnen mee met een begeleide themafietstocht ’14-’18 om 10 of om 14 uur. 

Noodwoning in schans 17 – jaren 1930
De honger kan je bestrijden in hun soldatenkantine met o.a. stoemp en worst (uit gamellen!), rijstpap, en potagie met munitiebrood. 
Het bier is koud en de koffie heet (en gegarandeerd zonder kamfer). 
Info: 0495 27 05 19 of  fortgidsen@outlook.com
Volg de gidsen op: facebook: Fortachters en Gidsenwerking Fort 8 Hoboken

Wie niet op facebook zit, vindt hen op hun webstek.

Samen met fort 7 voor meer

Historische rondleiding op Fort 7 – Wilrijk
Op fort 8 zijn er geen historische rondleidingen. Voor een begeleid bezoek kan op fort 7 terecht. Vanaf 10 uur vertrekt om de 20 minuten een groep. De laatste rondleiding vertrekt om 16 uur.

Op dit fort kan je op natuurontdekking met Natuurpunt tussen 9.30 en 17.30 uur. Breng zeker ook een bezoek aan de visclub De Meyvis.
In het wielercentrum aan de Moerelei kan je vrij rondjes rijden op de piste en rijden op gekke fietsen.

Info:03 338 53 24 of sportantenne.wilrijk@stad.antwerpen.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.