Video: Fietsroute 14-18

Ter gelegenheid van “100 jaar Groote Oorlog” maakte Het GenOOtschap-stuwgroep voor cultuur/Gidsenwerking Fort 8 een fietslus van om en bij de 20 km langs plaatsen die verbonden zijn met het fort en/of met de Eerste Wereldoorlog. Want al werd er geen slag geleverd in Hoboken, de oorlog ging er zeker niet ongemerkt voorbij.

In de dagen net voor de val van Antwerpen waren er de ‘Wilde treinen’, liet men de petroleumtanks in de polder en in de Schelde leeglopen en lag er een pontonbrug tussen Hoboken en Burcht. Later werd de scheepswerf Cockerill gebombardeerd. En er sneuvelden Hobokense soldaten aan het front.
De jaren van bezetting door de Duitsers werden gekenmerkt door honger en werkloosheid. Het gemeentebestuur moest lening na lening afsluiten om etenswaren voor de inwoners te kunnen aanschaffen, het gemeentepersoneel te betalen, enz.
Half november 1918 was de oorlog voorbij. Op 15 november verlieten de laatste Duitse soldaten de gemeente. Hoboken betreurde 110 gesneuvelden.

De fietstocht kan aan de hand van een brochure gereden worden of onder begeleiding. Want MET een gids zie je MEER. Vertrek aan Schansstraat 7 te Hoboken. U kan met een groep een gids reserveren.
Prijs: 5 euro/pp

De gidsen zijn ook present op het fietsfeest van 17 mei, de Fortengordel. Die dag plannen zij twee begeleide fietstochten, één om 10 uur en één om 14 uur. Deze zijn geheel gratis.

Info en reserveren: fortgidsen@outlook.com of 0495 27 05 19

Via de site van Gidsenwerking Fort 8 blijft u altijd op de hoogte van nieuwe activiteiten.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.