Hoboken in de ban van Illiyana – Tolkien achterna?

Arwen Mannens
Fantasy. Het is een literair genre dat ik meteen in de Angelsaksische sfeer situeer. En toch bestaat het ook bij ons. Onlangs verscheen bij uitgeverij  Zilverbron Illiyana, het eerste deel van de trilogie De laatste strijd, van Arwen Mannens. Dat “bij ons” is wel heel letterlijk te nemen, want Arwen (Ann) Mannens woont in Hoboken.
Ann werd op 22 mei 1985 geboren, volgde na haar middelbare studies eerst een opleiding tot bachelor in de Psychologie om daarna als master in de Criminologische Wetenschappen te promoveren. Zij werkt momenteel als politie-inspecteur in Hemiksem.
Als kind al tekende ze graag en schreef ze gedichtjes en verhaaltjes. En toen ze elf was, had ze haar eerste kortverhaal klaar. Ann koesterde de droom om ooit een boek uit te geven dat het leven van minstens één persoon zou inspireren. Na haar studies besliste ze haar jeugddroom waar te maken en begon ze fantasyverhalen te schrijven. Die leidden uiteindelijk tot deze trilogie.

Achttien jaar geleden nam Ann de voornaam Arwen aan. Een gelukkige keuze, want bij de lectuur van The Lord of the Rings van J.R.R Tolkien een paar jaar later, bleek Arwen één van zijn personages, een halfelf meer bepaald.

Grote voorbeelden voor haar zijn auteurs als J.R.R. Tolkien, Tad Williams en Patrick Rothfuss.
Geheel in de ban van Tolkien, Hobbits en fantasy werd ze in 2014 uitgeroepen tot grootste Hobbit-fan van België.

Illiyana

Illiyana is de debuutroman van Arwen Mannens. In dit eerste deel van de trilogie De laatste strijd volgen we Illiyana, die opgroeit als de dochter van een arme visser. Ze lijkt in niets op de andere inwoners van Imbrië. Ten eerste zijn er de fysieke verschillen, ten tweede de nogal vreemde gebruiken in haar familie. Zo heeft haar oom Illiyana jaren geleden reeds uitgehuwelijkt aan iemand die ze nooit eerder gezien heeft. Wanneer haar verloofde eindelijk voor haar staat, wordt Illiyana’s leven op zijn kop gezet.
Als enkele moordlustige wezens de rust in Imbrië bruut verstoren, moet Illiyana noodgedwongen vluchten. Gevolgd door onbekende stemmen in haar hoofd, die tegen haar spreken in talen die ze niet begrijpt, gaat ze op zoek naar haar ware identiteit.
Al snel ziet ze in dat kennis niet noodzakelijk leidt tot geluk. Dromen en verwachtingen spatten uiteen. Naarmate ze haar doel nadert, merkt ze dat steeds meer mensen in haar omgeving haar tegenwerken. Uiteindelijk blijken de antwoorden op Illiyana’s vragen veel verrassender dan ze zelf ooit had kunnen vermoeden.

 

Arwen en Illiyana in kasteel Sorghvliedt
Op 13 juni 2015 zet het districtsbestuur en de cultuurraad van Hoboken de debuterende schrijfster in de kijker. Om 15 uur wordt Illiyana voorgesteld in het districtshuis, kasteel Sorghvliedt.
Het boek wordt ingeleid door Johan Vanhecke, hoofd archiefverwerking bij het Letterenhuis AMVC, maar tevens fantasy-fanaat, ooit beschreven als grootste Tolkien-fan van België. Arwen leest zelf enkele fragmenten voor uit haar werk.
De officiële honneurs worden waargenomen door districtsschepen voor o.m. cultuur Koen Raets.
Veerle en Sebastian Dierckx, samen Muzant, zorgen voor muzikale intermezzi en Vera Caremans praat het geheel aan elkaar.

Na het academische gedeelte volgt een signeersessie en een receptie, aangeboden door het district.

Wil je kennismaken met Arwen, een boek aanschaffen of laten signeren? Dat kan. Stuur vóór 8 juni een mailtje naar cultuurraad.hoboken@stad.antwerpen.be of bel 0495 27 05 19.
De boekvoorstelling is gratis.
Het boek telt 326 blz. en kost 18,95 euro.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.