Eerste steen op Groen Zuid

Tom De Boeck (l) en Koen Raets (r)
Eind 2011 stelde projectontwikkelaar en stadskernbouwer CORES Development de nieuwe woonwijk ‘Groen Zuid’ in Hoboken voor: een uniek voorbeeld van stadskernvernieuwing waarbij het accent ligt op betaalbaar wonen in een groene omgeving. Vandaag legde CORES Development, samen met Antwerps schepen Rob Van de Velde, de symbolische eerste steen van dit voor Hoboken belangrijke woonproject. 
Op de vroegere Scanfilsite (voor de wat oudere Hobokenaar Bell Telephone) werd vandaag door Antwerps schepen van Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde, symbolisch de eerste steen gelegd van een nieuwe woonwijk ‘Groen Zuid’. Symbolisch inderdaad, want je hoeft maar even rond te kijken om te weten dat hier de voorbije maanden stevig gewerkt is.
De bouw van het woonproject startte in februari van dit jaar. Het totale project bestaat uit 480 wooneenheden. Er zijn zowel rijhuizen als herenhuizen en appartementen. Het aanbod heeft uiteraard zijn weerslag op het koperspubliek. Je krijgt op natuurlijke wijze een mix van starters op zoek naar een eerste eigen woning en van senioren voor wie hun huidige woning te groot is geworden. De verkoop is volop bezig en verloopt vlot. Momenteel zijn nog slechts 5 woningen te koop op een totaal van 38 en van de appartementen werd reeds 75% verkocht. “Zonder weerverlet zullen de eerste woningen van Groen Zuid in het voorjaar van 2017 opgeleverd worden”, zegt Tim Jacobs, projectleider bij Vanhout.
Rob Van de Velde

“Groen zuid kadert in het strategisch plan dat de stad enige jaren geleden heeft opgemaakt, waarbij een aantal lege sites, die vaak een desolate indruk gaven, worden herontwikkeld. Zo kan ervoor gezorgd worden dat in de toekomst de stadsuitbreiding, met de socio-demografische groei die wordt verwacht, op een kwaliteitsvolle manier kan worden opgevangen”, verklaart schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening Rob Van de Velde. “Het is qua ligging een soort LaboXX-project avant-la-lettre. Het is een verdichting die we in de toekomst nodig hebben in de districten. De stadskern heeft immers haar maximale draagkracht bereikt en dus zal de stadsuitbreiding moeten gezocht worden in de rand”.

Rob Van de Velde brengt onder het waakzame oog van Tom De Boeck specie aan.

Er wordt hierbij vooral gekeken naar districten die op het gebied van dienstverlening enz. een kwalitatief en gevarieerd aanbod hebben, waardoor stadsvlucht wordt verminderd. Groen Zuid heeft oog voor de architectuur maar bewaakt nauwlettend de betaalbaarheid van de woningen.

Een grote troef is de ligging van de wijk. Ze sluit aan bij het centrum van Hoboken en ligt vlakbij de stad. De grote verbindingswegen zijn snel bereikbaar. Voor de tram moet je weliswaar tot in het ‘dorp’ wandelen, maar verschillende buslijnen komen vlakbij. En er is de trein.
Eerste steen

.”Voor jonge gezinnen is Groen Zuid de ideale woonplaats: de wijk is rustig, autoluw en de kinderen beschikken er over een speeltuin in het park. Met de semi-publieke binnentuinen hebben ze een veilige speelruimte die zelfs afgesloten kan worden. Anderzijds zal Groen Zuid ook mensen van buiten Antwerpen aantrekken die meer stedelijkheid opzoeken, maar toch het groen niet willen opgeven”, aldus Peter Leyssens, gedelegeerd bestuurder van CORES Development.

Voor Hobokens schepen Tom De Boeck (sp.a) is de mix van soorten wooneenheden belangrijk: “Niet enkel worden zowel sociale woningen als koopwoningen gecombineerd. Er wordt een centraal park voorzien én ook kinderopvang en serviceflats zijn in de plannen opgenomen. Een zeer sociale invulling van Groen Zuid”. Men kiest ervoor de wijk autoluw te maken. “Met Groen Zuid willen we Hoboken nieuwe ademruimte geven. Er wordt duidelijk ingezet op de voetganger én de fietser”, zegt De Boeck. “Die focus creëert publieke ruimte voor de buurtbewoners. Met de aanleg van het fietspad en de opening van de fietstunnel zal deze wijk als schakel functioneren en de het centrum letterlijk dichter bij de Schelde brengen.”

Zijn Hobokense collega Koen Raets (N-VA) besluit: “Voor mij is de realisatie van Groen Zuid een belangrijk onderdeel van opwaardering van Hoboken in het algemeen en de kern van ons stadsdorp in het bijzonder. Samen met het Gravenhof zijn dit zeer zichtbare investeringen die als onderdeel van het Masterplan Hoboken het wonen en leven in Hoboken nog beter zullen maken”

Tom De Boeck (l) en Koen Raets (r)
Vera Caremans

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.