Nieuwe opleiding polyvalent verkoper biedt oplossing voor tekort op arbeidsmarkt

Het beroep verkoper behoort tot de zeven grootste knelpuntberoepen op internationaal niveau. Volgens VDAB raken 30% van de vacatures op zoek naar verkopers niet ingevuld binnen de 60 dagen. Toch blijft de retailsector één van de belangrijkste sectoren in België, goed voor 17% van de totale tewerkstelling, zo blijkt uit de omgevingsanalyse van de beroepsfederatie Comeos. CVO Antwerpen lanceert daarom de nieuwe opleiding polyvalent verkoper in het tweedekansonderwijs (TKO) vanaf september.

Het beroep van verkoper staat met stip op de knelpuntenlijst van de VDAB. Na het beroep van ingenieur (45.5% knelpuntvacatures op het totaal aantal vacatures voor dit beroep) is de job van vertegenwoordiger het tweede grootste knelpuntberoep, namelijk 43% (bron: VDAB). Naast het tekort aan kandidaten wijst VDAB in haar vacatureanalyse ook op de moeilijkheid om arbeidskrachten te vinden met de gewenste beroepsspecifieke competenties. De oprichting van de opleiding polyvalent verkoper bij CVO Antwerpen zorgt zo voor direct inzetbare werknemers opgeleid op het juiste niveau.
Tijdens de opleiding leer je de kneepjes van het vak: klanten informeren en overtuigen, verkooptechnieken, conflicten en klachten correct afhandelen, diefstalpreventie, kassa bedienen, enz. Dit alles gevolgd door een stage waarbij je al doende leert. Ook e-verkoop behoort tot het lessenpakket. De laatste jaren groeit deze vorm van verkoop spectaculair: kopen en verkopen via het internet, online shoppen, online klachtenbehandeling … Deze activiteiten maken deel uit van ons dagelijkse leven. De omzet via e-commerce in België in 2014 bedroeg 4,3 miljoen euro en groeide met 14,3% t.o.v. 2013 (bron:e-commerce Europe rapport 2015).
Je kan de opleiding in 1 jaar afwerken, en je kan starten vanaf 16 jaar of zelfs 15 jaar wanneer je de eerste 2 jaren van het secundair onderwijs achter de rug hebt.
Meer info over de nieuwe opleiding polyvalent verkoper vind je op www.cvoantwerpen.be.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.