Stad en districten vieren de bevrijding

Op 4, 5 en 6 september viert Antwerpen de bevrijding. Die dagen wordt het centrum van de stad ondergedompeld in de sfeer van weleer met het Bevrijdingsbal, een legervoertuigenparade en enkele plechtigheden. Op zaterdag 5 en zondag 6 september is het bovendien Klassiek in de Stad: een gratis concert op het Sint-Jansplein (een samenwerking van deFilharmonie, Opera Vlaanderen en Ballet Vlaanderen). Ook in de districten Deurne, Hoboken en Merksem wordt de Bevrijding gevierd.
Op 4 september is het 71 jaar geleden dat de stad Antwerpen bevrijd werd van de Duitse bezetter met de hulp van het Britse leger en het verzet. De stad en de haven konden grotendeels zonder vernieling ingenomen worden, al vielen er enkele tientallen doden. De oorlog was toen echter niet voorbij: de Slag bij de Schelde duurde nog tot november en tot maart 1945 vielen er 857 V-bommen op Antwerpen met 4500 doden, 7000 gewonden en 50 000 vernielde woningen tot gevolg.
Vandaag de dag zijn er nog elementen in de stad die aan de bevrijding herinneren. Zo verwijst de Kolonel Silvertopstraat naar de bevelhebber van het Third Royal Tank Regiment, die later sneuvelde in de Slag om Arnhem. Daarnaast herdenken de stad en verschillende districten elk jaar de bevrijding.
In 1944 kwam heel Antwerpen op straat om de Britten te verwelkomen. Die sfeer willen de bevrijdingsfeesten oproepen. Ze gaan traditioneel van start met het Bal van de Bevrijding, georganiseerd door het district Antwerpen. Iedereen is op vrijdag 4 september vanaf 18 uur welkom op de Groenplaats om mee te vieren. Op het programma staan verschillende live-optredens. The Smoky Midnight Gang bijt de spits af met swing, rhythm & blues en jump & jive. Bezoekers kunnen deze dansstijlen ter plaatse ontdekken tijdens dansinitiaties. Om 21.30 uur is het de beurt aan de Valley Sound Big Band met bekende en minder bekende evergreens. Ontdek er hier alles over.
Foto: Raymond Pirlet. 69e herdenking van de bevrijding van Hoboken.

In Hoboken wordt de bevrijding herdacht op vrijdag 4 september met een bijeenkomst aan het districtshuis in park Sorghvliedt om 18.45 uur, een optocht naar het Heldenmonument in park Broydenborg om 19.15 uur en tot slot een bloemenhulde en toespraken aan het Heldenmonument om 19.30 uur.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.