Het Gravenhof in avant-première

Vanmorgen werd het Gravenhof, het jeugd-en cultuurcentrum in wording, voorgesteld. Antwerps schepen voor cultuur Philip Heylen, zijn collega voor jeugd Nabilla Ait Daoud en lokaal schepen voor cultuur Koen Raets voerden het woord. Het échte openingsfeest is gepland in het laatste weekend van november.

De wordingsgeschiedenis van deze plek houdt het midden tussen een soap en een thriller en sleepte lang, erg lang aan. Dit gebouw was oorspronkelijk in 1897 gebouwd als woning van de directeur van de Ontzilveringsfabiek (nu Umicore). Eind vorige eeuw werd het een tijdlang gebruikt als politiekantoor, tot er brand werd gesticht. Even werd gesuggereerd op die plaats een nieuw administratief centrum neer te poten, na afbraak van de oude woning. Maar het gebouw bleef overeind.

 

Philip Heylen

De aanzet voor een cultuurcentrum werd reeds gegeven in 2004 maar pas in 2013 kon de aannemer met verbouwingen naar ontwerp van het architectenbureau Poponcini en Lootens (POLO ARCHITECTS) starten. Maar het resultaat is het wachten ruimschoots waard. Het ‘kasteeltje’ Gravenhof werd functioneel gerestaureerd als kantoorruimte voor cultuur- en jeugddienst en buurtsport. Het koetshuis werd bewaard als technische ruimte. Tussen beide een nieuwbouw met een zaal met 154 zitjes en een foyer. Alle publieksruimten zijn multifunctioneel. Rondom ligt een fraai groen park. Philip Heylen: “Eindelijk krijgt de Hobokenaar wat hij al zo lang nodig heeft: een cultureel huis met plek voor jeugd, met plek voor verenigingen, met programmatie op maat van een district, op maat van een aantal wijken.” Het patrimonium bleef bewaard en kreeg een zinvolle herbestemming als huis voor cultuur, “omdat cultuur datgene is wat mensen inspireert, omdat cultuur meestal dat is wat mensen emancipeert en vrijheid geeft, want wie de vrijheid van cultuur kan beleven is ongelofelijk rijk. Het programma van het Gravenhof moet geen kopie zijn van elders, er moet ingespeeld worden op lokale behoeften en dus aanvullend gewerkt worden.” Heylen beloofde tenslotte aanwezig te zullen zijn op het openingsfeest eind november en verklaarde dat hij de boel naderhand zal opkuisen. Hoboken zal dat gehoord hebben.

Nabilla Ait Daoud

Nabilla Ait Daoud, Antwerps schepen voor jeugd ziet in de intensieve samenwerking tussen jeugd – en cultuurdiensten enkel positieve kansen.
“Er is heel veel aanbod voor de jeugd aanwezig in de stad, maar een te grote versnippering is geen goede zaak. Het is daarom goed dat jongeren hier op één plek, in hun eigen buurt, terecht kunnen voor een breed aanbod aan vrijetijdsinvulling.
Door alles onder één dak samen te brengen is kruisbestuiving mogelijk en kan het aanbod op elkaar afgestemd worden. Ook de communicatie verloopt veel efficiënter: één locatie, één telefoonnummer en één e-mailadres”.

 

Koen Raets

Districtsschepen Koen Raets benadrukte dat het programma in het Gravenhof zal worden uitgewerkt naar maat van de Hobokenaars en mét de Hobokenaars. “Een studie leerde ons dat Hoboken vergroent en verjongt, en tegelijk vergrijst. Daarnaast is de bevolkingsaangroei ook divers in al zijn kleurrijke facetten. We hebben de unieke opportuniteit dat behalve de cultuur- en jeugddienst ook buurtsport zijn werking hier uitbouwt. De samenwerking met collega voor jeugd Omar Fathi en districtsvoorzitter collega voor sport Kathelijne Toen is essentieel om dit verhaal tot een succes te maken. De missie van het Gravenhof moet dan ook gestoeld zijn op twee pijlers: We kiezen resoluut voor kinderen en jongeren, zowel als individu, als groep, als in familieverband en dit in de meest brede zin. Daarnaast kiezen we 100% voor lokale verankering. Dit is een centrum voor en door de Hobokenaar. Door voor deze twee pijlers te kiezen, kiezen we ook om naast voorstellingen in te kopen ook aan cultuurcreatie te doen.”

Vervolgens werd de naamsplakkaat van het Gravenhof onthuld door de drie schepenen en stelde directeur Jan De Vocht de zes lokale “ambassadeurs” van het cultuurcentrum voor: Leki, Axl Peleman, Eric Baranyanka, Iris van Straten, Bilal Aazzouti en Ken Pichal. Zij hebben elk een affiche ontworpen om het openingsweekend aan te kondigen en moeten de mensen aanzetten ook zelf een affiche te maken. De lagere scholen krijgen hiervoor een voorgedrukt sjabloon en stickerblad om onder de leerlingen te verdelen. Het ontwerpsjabloon bestaat ook digitaal, en is terug te vinden op de nieuwe website www.gravenhof.org.

Vera Caremans

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.