Keesje


In het plantsoen voor de administratief centrum in park Sorghvliedt staat het beeld van een wat vreemd, zielig ogend mannetje. Het is Keesje, een figuur uit Camera Obscura. Nicolaas Beets hekelde onder zijn pseudoniem Hildebrand in deze bundel verhalen de Nederlandse burgerlijkheid.

Het verhaal. Keesje heeft nooit zijn moeder gekend en zijn vader is hij vroeg verloren. Hij komt terecht in het weeshuis en wanneer hij daar te oud voor geworden is, verhuist hij naar het diakoniehuis. Keesje is maar tot weinig werk in staat. Wat hij met kleine klusjes verdient, spaart hij om in een eigen doodshemd begraven te kunnen worden en om door dragers naar zijn graf gedragen te worden. Maar de Vader van het diakoniehuis neemt hem zijn geld af, omdat de armen alles moeten afdragen om onderhouden te worden van liefdadigheid. Na bemiddeling van Hildebrand krijgt Keesje zijn geld terug.

Voor de 100ste geboortedag van de schrijver in 1914 plande Haarlem een monument. Een wedstrijd zou de beeldhouwer aanduiden. Uit 26 ontwerpen koos men dat van Jan Bronner (1881-1972). De kalkstenen beeldengroep met 8 figuren geplaatst op een achtkantige fonteinbak, werd pas in 1962 onthuld in de Haarlemmerhout. Op enige afstand stond het beeld van de schrijver opgesteld.

Lange tijd lag de site er verwaarloosd bij. De originele beelden stonden  in de tuin van kasteel Het Nijenhuis bij Heino in Overijssel. In de Haarlemmerhout bleven enkel de lege fonteinbak en de replica van het beeld van Hildebrand als eenzame wachter over. Maar sinds 13 september 2014 is de volledige beeldengroep mét spuitende fontein opnieuw te bewonderen op zijn oorspronkelijke plaats.

Van enkele ontwerpen in gips werden bronzen afgietsels gemaakt. Van Keesje bestaan 4 exemplaren. Een bevindt zich in het Siegerpark te Amsterdam, een ander in het Stadspark te Eindhoven. Het derde staat in het Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Het vierde exemplaar werd door de stad Antwerpen aangekocht bij de kunstenaar in 1962. Het behoort tot de collectie van het Middelheimmuseum maar werd in bruikleen gegeven aan Hoboken. Nederlandstalige literatuur tastbaar aanwezig in ons district.

 
 

Vera Caremans – 2016

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.