Penseelstreken – Schilderijen van Gerda Salmon

In dienstencentrum Groen Zuid loopt tot 31 maart (voormiddag) de tentoonstelling Penseelstreken van Gerda Salmon.
Haar werk was al eerder te zien in Expo 64, een groepstentoonstelling in UiThuis in 2013 en in groepstentoonstellingen in het Dienstencentrum Victor De Bruyne. Dit is haar eerste individuele expo.

Gerda werd geboren te Antwerpen  in 1952 en woont sedert 1995 in Hoboken. Tot 2011 werkte zij als secretaresse. Vakanties brengt zij, samen met haar echtgenoot, bij voorkeur door in Zuid Frankrijk. In 2008 tijdens de vakantie, bekruipt haar de goesting om het moois dat haar omringt niet enkel te fotograferen, maar ook te gaan tekenen en te schilderen. De kleuren en het licht van de Provence overweldigen haar. Het blijft eerst bij een voornemen, want het materiaal ontbreekt.

Een jaar of wat later gaat Gerda dan toch aarzelend aan de slag en met vallen en opstaan maakt zij haar eerste werkjes aan de hand van foto’s die ze tijdens de vakanties maakt.   Het blijft niet bij gissen en missen. Door zelfstudie krijgt zij inzicht in schildertechniek en door oefening krijgt zij de nodige vaardigheden. De kritische blikken van man en zoon stimuleren haar om beide te verbeteren. In 2012 sluit ze aan bij het teken- en schilderatelier van Cynthia Bertels en Marwan Hasan in het Dienstencentrum Victor De Bruyne. In dat atelier leert ze ook werken met aquarel.


Maar ze voelt zich het best met acryl.  De kleuren spatten van haar werken, je ruikt haast de lavendel in de schroeiende zon.
Gerda hanteert een vrij klassiek penseel, met veel oog voor detail. Ze heeft een passie voor schilderen én voor de Provence, al zegt ze dat de verschillende streken van Frankrijk haar bekoren. Vandaar ook Penseelstreken  als titel van de tentoonstelling.
De schilderijen nodigen uit om zelf op stap te gaan door pittoreske straatjes en steegjes en om te gaan wandelen door uitgestrekte lavendelvelden.
Van de aardbeien en kersen wil je onmiddellijk proeven en aan de specerijen wil je gaan ruiken.
Gerda zelf slaat alvast een dubbelslag: elke reis geeft ruim inspiratie om nieuw werk te creëren en elk werk is een nieuwe motivatie om opnieuw naar het zuiden te trekken.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van het dienstencentrum dat gelegen is aan de  Fodderiestraat te Hoboken.

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.