Feest voor 10 jaar Literaire Kring Hugo Raes, die ophoudt te bestaan.

In cultuurcafé Den Hopsack werd op 3 maart 2016 afscheid genomen van de Literaire Kring Hugo Raes. In schoonheid. De sfeer was enerzijds feestelijk voor het 10-jarig bestaan, maar toch ook emotioneel geladen omwille van het besef dat het voorgoed gedaan is.
Hoboken verliest hiermee alweer een zeer actieve culturele vereniging. Geen verjonging in de rangen en het wegvallen van subsidies worden als voornaamste oorzaken genoemd, maar we kunnen er niet omheen dat het ook te maken heeft met het feit dat het culturele verenigingenlandschap sterk is veranderd. Literaire kringen bewegen zich in een steeds kleinere niche. Hun werking is allerminst afgestemd op een ruim publiek terwijl binnen de culturele sector ‘toegankelijkheid’ en ‘laagdrempeligheid’ de ordewoorden zijn.
Cultuur wordt genivelleerd tot louter ontspanning. Uiting daarvan is bijvoorbeeld dat de vroegere cultuurcentra – maar ook bibliotheken – in naam van cultuurparticipatie – meer en meer centra voor ‘vrije tijd’  worden. Het is zeer de vraag hoe ver – of hoe diep – men daar nog kan gaan.

De literaire kring houdt dan wel op te bestaan, maar de literaire nalatenschap van Hugo Raes overleeft, want wie schrijft, blijft. Exegi monumentum, aere perennius, dichtte Horatius.
Het afscheid werd een feest, want 10 jaar werking is niet niks. Na een korte inleiding van Siegfried Raes, bracht elke auteur op zijn of haar eigen manier hulde aan Hugo Raes en aan de vereniging, hetzij door lezing van eigen poëzie of proza, hetzij door het ophalen van herinneringen aan ontmoetingen of interviews. Zo las Margot Vanderstraeten stukken voor uit haar laatste interview met Hugo. Zij moest meerdere keren bij hem op bezoek gaan omdat hij regelmatig de draad kwijt was en de feiten niet zo goed meer wist te plaatsen. Erik Van Malder bracht onuitgegeven poëzie en riep met zijn zang en gitaarspel de glorietijd van De Muze weer op. Staf Schoeters lichtte een tip van de sluier op van de nieuwe roman waar hij nog volop aan werkt en Tony Rombouts bracht poëzie. Stan Laureyssens zorgde voor de anekdotes  die de sfeer luchtig hielden, terwijl Lukas De Vos het over dromen en verlangens in het werk en in het leven van Hugo had.
Na volle drie uur het woord gecelebreerd te hebben, kwam een zichtbaar ontroerde Armand Nauwelaerts, voorzitter van de kring, afscheid nemen. Hugo zou genoten hebben.
 
Nunc est bibendum… sloot Sieg Raes de avond af.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.