Hoboken verenigt – Don Boscokoor blaast 40 kaarsjes uit

Het verenigingsleven is de laatste jaren fel veranderd. Het “samen sterk” heeft veelal plaats geruimd voor een “ieder voor zich”-mentaliteit. Individualisme alom troef dus. Vooral verenigingen waar het precies draait om het samenwerken, hebben het uiterst moeilijk om nieuwe leden te vinden: orkesten bijvoorbeeld, of zangkoren. Het is immers niet iedereen gegeven een carrière als solist uit te bouwen.
Bij gebrek aan nieuw bloed houden verenigingen ermee op. Enkele jaren geleden stopte Harmonie Morgenrood en ook het Academiakoor zong intussen zijn zwanenzang. Een paar weken geleden plaatsten wij nog de oproep van het jeugdorkest Sjow teneinde nieuwe leden te rekruteren.
ZMH wil in samenwerking met de Hobokense Cultuurraad de Hobokense verenigingen in de kijker plaatsen en promoten die vandaag vechten voor hun voortbestaan. Hun maatschappelijke rol mag niet onderschat worden. Een paar van deze verenigingen hebben al een respectabele leeftijd. Het is geen toeval dat wij onze reeks met een muziekvereniging starten. Het Don Boscokoor bijt de spits af. Het telt reeds 40 lentes maar is nog lang niet uitgezongen.

Pioniers
In 1975 gingen enkele goede zielen op vraag van de pastoor van start als het  “Gemengd Parochiekoor Don Bosco”. Bedoeling was de kerstperiode extra feestelijk te maken met een concert. Het kerstconcert werd gauw traditie, en ook andere liturgische vieringen werden spoedig opgeluisterd met muziek.

 

Enkele leden uit de beginperiode zingen nog steeds mee. Gerard Van Acker is er één van. Hij is één van de bassen. Bij de alten vinden we Magda De Smet nog als first minute lid. Ook bij de tenoren is er een jubilaris: Lieve Knevels, een vrouw die haar mannetje staat. Of ze het nog graag doen? Stomme vraag, eigenlijk. Ze stralen gewoon het antwoord uit.
vlnr: Bieke De Smedt, Lieve Knevels, Willy Clerckx, Magda De Smet, Geert Ampe, Gerard Van Acker

Ook de dirigent viert zijn jubileum bij het koor. Willy Clerckx leidt met vaste hand en veel geduld de zangers van onontgonnen diepten naar ongekende hoogten. Maat na maat, stem na stem streeft hij naar perfectie.
Onder zijn handen werd het repertoire verruimd en al snel werden ook niet-kerkelijke liederen uitgevoerd.

Grote namen op het repertoire
De grote componisten werden niet geschuwd: in 1989 werd gewerkt rond de muziek van Mozart. Het resultaat van de inspanningen was te horen in Hoboken, Lille en Leuven.

Dirigent Willy Clerckx

Ter gelegenheid van “50 jaar H.-Familie” werd in 1994 de Matthäuspassion van  Georg PhilippTelemann ingestudeerd. In 1999 volgde het Requiem van Gabriel Fauré.

Koor en dirigent lieten zich ook opmerken tijdens twee benefietconcerten in 1997 en 1998 in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk georganiseerd voor het bekostigen van de restauratie van twee schilderijen aldaar.
Tenoren en sopranen

In 2008 was het tijd voor weer wat anders: spirituals en wereldmuziek in de Sint-Jozefkerk van Moretusburg. In 2009 schitterde het koor met een klassiek Mozart-Haydn-concert in het prestigieuze kader van AMUZ ter gelegenheid van het 33-jarig jubileum.

Het Don Boscokoor trad op in kerken, in zalen, in woonzorgcentra en zelfs in de gevangenis. Samenwerking met andere koren werd en wordt als een verrijkende ervaring beschouwd.
Don Bosco International
De herdenking van het begin van de Grote Oorlog ging ook voor het koor niet ongemerkt voorbij. Eén van de vele initiatieven werd genomen door het Festival van Vlaanderen. In november 2014 zongen 15 Belgische en 15 buitenlandse koren in de basiliek van Koekelberg in “1000 Voices for Peace”. En het Don Boscokoor was erbij! Vooraf gaven de Hobokenaren met hun Canadees gastkoor, Hart House Chorus, een lokaal concert in de Heilige Familiekerk, dat “50 stemmen voor de vrede” werd genoemd. Kippenvel!
De bassen van Don Bosco

Vriendschap
Er wordt niet alleen gezongen bij het Don Boscokoor. Er worden ook nevenactiviteiten georganiseerd om de groepsgeest te stimuleren. Familieweekends, daguitstappen naar zee, gezellige eindewerkjaarsetentjes en uiteraard de Sint-Ceciliafeesten. De koorleden zijn een vriendengroep. Nieuwe koorleden voelen snel de Don Bosco-warmte aan. Nieuwe koorleden…. ja daar sputtert de motor momenteel een beetje… Wie graag zingt is van harte welkom. Elke stem telt. Ook wij kregen bij ons bezoek prompt een boek in de handen gestopt…

De alten rechts vooraan, de sopranen links

Toonvastheid en een behoorlijk muzikaal gehoor zijn belangrijker dan muziek ‘van het blad’ kunnen lezen, vertrouwt één van de ouderdomsdekens ons toe. Lidgeld kennen ze niet, maar engagement dragen ze hier hoog in het vaandel.

Voorzitters kwamen… en gingen: Fidelis De Roeck, Hector Wauters, Willy Arnouts, Lieve Knevels, Bart Claes. Huidig voorzitter Geert Ampe is eerder toevallig bij de groep betrokken geraakt. Zijn dochter moest bij een koffieconcert in 2005 klarinet spelen, en hij geraakte zelf gefascineerd door het koor. Intussen volgde hij enkele jaren klassieke zang aan de Muziekacademie. Zijn rechterhand is secretaresse Bieke De Smedt. Zij draait al 30 jaar mee als alt in het koor.

Huidig voorzitter Geert Ampe

Feest
Voor het 40-jarig jubileum werden reeds verschillende activiteiten georganiseerd. Vorig jaar werd het koor plechtig ontvangen op het districtshuis van Hoboken en in de weken daarna liep er een overzichtstentoonstelling van 40 jaar bruisend koorleven. Die ging door in de lokalen van de Heemkundige Kring in kasteel Broydenborg.

Maar de kers op de taart is voor dit jaar: een jubileumconcert in de Sint-Pauluskerk te Antwerpen op zondag 22 mei 2016. Dat zijn 600 tot 800 zitjes te vullen.

Samen met twee andere koren zijnde het Kamerkoor Waelrant en De Zingende Wandelkring zal het Don Boscokoor en het orkest Ensemble A een stijlvolle uitvoering brengen van o.a. het Requiem van Mozart.  Een ambitieus programma, geeft dirigent Clerckx toe, maar het is niet de eerste keer dat hij de uitdaging aangaat en dus heeft hij het volste vertrouwen in zijn zangers.

Het concert start om 15 uur. Kaarten kosten 25, 20 en 15 euro.

De repetities gaan door onder pianobegeleiding  van  vaste waarde Nicole De Paepe,
een muzikale duizendpoot, die ook zelf componeert.

Elke stem telt
Wil je meer weten over het Don Boscokoor? Neem dan contact op met voorzitter Geert Ampe via ampegeert@telenet.be. Telefoneren kan ook: 0486 44 33 36.  Bieke De Smedt (secretaresse) vind je via bieke.desmedt@telenet.be, of  0478 32 05 43. Of loop gewoon eens langs. De repetities van het koor gaan door op dinsdagavond tussen 20 en 22u15 in de weekkapel van de Heilige Familiekerk. Rond 21 uur wordt steeds een pauze ingelast. Je bent dan zeker welkom.

http://www.donboscokoor.be
foto’s: Peter De Vos

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.