Erfgoeddag 2016 – Rituelen

Het is uitzonderlijk dat op één begraafplaats perken voorzien zijn voor verschillende geloofsgemeenschappen. Op het Schoonselhof liggen zowel katholieken, vrijzinnigen, joden als moslims begraven.
Op zondag 24 april is het Erfgoeddag. Dan kan u onder deskundige begeleiding van een gids die verschillende begraafperken bezoeken. Zij vertellen over de verschillende begrafenisrituelen van elke geloofsovertuiging.

Feest van de dood 
De hal van kasteel Schoonselhof is het eindpunt van de rondleiding. Daar maak je kennis met het Mexicaanse ritueel Het feest van de dood – Fiesta de los muertos. Deze viering is een mengeling van christelijke religie en oude Mexicaanse tradities. Met veel kleuren, bloemen, fruit, snoepjes en muziek verwelkomt men de doden die één dag per jaar terugkomen naar de aarde. Het dodenfeest weerspiegelt de dualiteit van de Mexicaanse cultuur, horror en humor, vreugde en verdriet, schoonheid en lelijkheid, leven en dood.

Ets van José Guadalupe Posada
Rondleidingen
Er zijn rondleidingen van 10 tot 12 en van 14 tot 16 uur. De rondleidingen sluiten in een doorschuifsysteem bij elkaar aan. Tussen 10 en 12 uur wordt een speciale rondleiding voor gezinnen met kinderen voorzien.
Vertrekpunt is de hoofdingang van begraafplaats Schoonselhof, aan de hoek Krijgsbaan – Sint-Bernardsesteenweg.
De rondleidingen zijn gratis, maar je moet wel reserveren! Er kunnen immers maximaal 25 personen per groep mee.
Reserveren kan hier of telefonisch 03 292 65 30. Of je mailt naar gravenhof@stad.antwerpen.be
Zondag 24 april 2016 van 10 tot 17 uur.
Een organisatie van VZW Grafzerkje en district Hoboken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.