Belvédère krijgt nieuwe bestemming

Controle
Hoboken zocht al lang een nieuwe invulling voor de Belvédère in park Sorghvliedt en na veel wikken en wegen lijkt die nu ook gevonden.
Want als je veel geld uitgeeft om een gebouw te restaureren, moet je het een nuttige herbestemming geven. Hierdoor verhoog je de sociale controle en wordt de kans op vandalisme haast tot nul herleid.

Oecumenisch centrum
Voor de belvédère van domein Sorghvliedt was het vinden van een adequate herbestemming op maat van de multicultureel samengestelde bevolking, geen sinecure. Heel wat organisaties werden bevraagd en uiteindelijk geeft men er de voorkeur aan om er een oecumenisch centrum van te maken. Gelegen op een groene heuvel, biedt de plek ruimte voor rust, gebed  en meditatie, waar iedereen van alle gezindten welkom is. Er wordt hierbij niet enkel aan de traditionele godsdiensten gedacht, maar bijvoorbeeld ook aan aanbidders van natuurfenomenen.

Planning werken
Het voorstel om de belvédère een ZEN-functie te geven, is niet nieuw. Reeds de vorige legislatuur gaf dit aan als mogelijkheid. Toen moest evenwel de zaak uitgesteld worden omdat er onvoldoende financiële middelen waren om het vooronderzoek door een architectenbureau te bekostigen.

De studie van de architecten is inmiddels afgerond en de aanbesteding van de restauratie goedgekeurd. Dat betekent dat de werken nog deze zomer van start zullen kunnen gaan. In een eerste fase zal het gebouw gerestaureerd worden. Daarna zal bekeken worden wat de mogelijkheden zijn voor het interieur. De vraag die zich vooral stelt is in hoeverre de verschillende levensbeschouwingen of etnische gebruiken hierin verwerkt moeten worden. Of gaat men misschien beter voor een sober en strak geheel dat door de gebruiker zélf  met kleine attributen even “eigen” wordt gemaakt. Wij volgen de discussie op de voet.

May Peace Prevail On Earth
Vermits heel het park als landschapstuin wordt heraangelegd, zal men van de gelegenheid gebruik maken de Vredespaal die nu in de omgeving van het kasteel staat, te verplaatsen naar het platform dat voor de belvédère wordt geconstrueerd, zodat ook Tai Chi en zo meer kan beoefend worden.

Vredespaal

Opgelet! Dit was onze aprilgrap voor 2016.

2 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.