Jongeren uit Hoboken en omgeving focussen zich op hun talent en ontmoeten potentiële werkgevers

Op woensdag 18 mei namen laatstejaars uit het middelbaar, jongeren en werkzoekenden tot 25 jaar deel aan TalentWerkt@Gravenhof. De leerlingen ontdekten tijdens de voormiddag welke studiekeuze het beste aansluit bij hun interesses en hoe ze zich beter kunnen voorbereiden op de arbeidsmarkt.
In de namiddag konden werkzoekenden workshops volgen om zich beter te profileren tijdens het solliciteren. Ze hadden ook de mogelijkheid om te praten met managers van veertien bedrijven met een locatie in het Antwerpse, die hun bedrijf voorstellen en toelichten welke functies bij hen kunnen ingevuld worden.

Jongeren uit Hoboken, Wilrijk en het Kiel

“Uit recente werkloosheidscijfers blijkt dat in Wilrijk het aantal niet-werkende werkzoekenden jonger dan 25 jaar het afgelopen jaar met 2,6% gedaald is. In absolute aantallen gaat het echter slechts om 8 jonge werkzoekenden minder. Op het Kiel is het aantal jonge werkzoekenden met 9% gestegen en in Hoboken zelfs met 14,5%.* Daarom richt deze (job- en) talentenbeurs zich tot laatstejaars uit het middelbaar, jongeren en werkzoekenden van 18 tot 25 jaar uit Hoboken, Wilrijk en het Kiel. Deze jongeren staan immers op het punt een studiekeuze te maken of zijn op zoek naar een job die bij hen past”, licht schepen voor werk Marc Van Peel toe. “Op dit evenement krijgen ze een beter inzicht in hun talenten en competenties, de basis voor een goeie studiekeuze of de zoektocht naar werk. Bewust worden van wat ze willen en wat ze kunnen, sterkt deze jongeren bij het maken van een keuze of tijdens een sollicitatiegesprek.”

Districtsschepen van Cultuur, Financiën, Locale Economie, Feestelijkheden en Toerisme Koen Raets was overduidelijk tijdens zijn toespraak: “Het is de VERDOMDE plicht van elke overheid, hoe klein of groot ook, om de mogelijkheden te scheppen om talenten te ontwikkelen. Maar evenzeer geldt dit voor de jonge werkzoekende, hij/zij heeft eveneens de VERDOMDE plicht naar de gemeenschap , naar onze samenleving toe, zijn/haar talenten te ontdekken, te ontwikkelen en te gebruiken.”

Lokale bedrijven stellen zich voor
Om studiekeuze en werk voor deze jongeren concreter te maken, werd afgestapt van een klassieke jobbeurs. Veertien bedrijven met een locatie in het Antwerpse (De Lijn, IKEA, VINCI Energies, De Blauwe Hond, Lux Lummen, PromoPlan, HRrail spoorwegen, Stegmann, ISS schoonmaakbedrijf, BPost, Hilaire Van Der Haeghe, Defensie, Sherlock SEO Agency en Lokale Politie Antwerpen) vulden de jobvloer.
“Wij zijn al een tijdje op zoek naar jonge werknemers met een technische achtergrond. We hopen hier werkzoekenden te vinden met dit profiel die in de buurt van onze onderneming wonen. Dit heeft immers een voordeel voor beide partijen”, volgens Fokke Minnesma van De Blauwe Hond.
De invulling van vacatures was echter niet het hoofddoel, wel de toelichting over en de vereiste competenties voor jobs in hun onderneming. De jongeren kunnen de hele dag vlot met werkgevers spreken en vragen stellen over werken in deze bedrijven.
Formaat nodigde scholen in de buurt uit om in de voormiddag met 150 laatstejaars middelbaar de talentenbeurs te bezoeken. VDAB nodigde voor de namiddag 669 werkzoekenden uit voor de talentenbeurs. Dat is het aantal laag- en middengeschoolde werkzoekenden van 18 tot en met 25 jaar uit Hoboken, Wilrijk en het Kiel dat momenteel ingeschreven is bij VDAB. In de namiddag is de job- en talentenbeurs ook vrij toegankelijk voor alle jongeren uit de buurt, die een studiekeuze willen maken of op zoek zijn naar werk.

 

 

Workshops rond studie- en beroepskeuze en solliciteren
Laatstejaars uit het middelbaar ontdekten deze voormiddag studie- en knelpuntberoepen in economische sectoren als techniek, chemie en logistiek en internationale handel en kwamen dus te weten dat deze richtingen veel kans op werk bieden. Ze zochten zelf uit welke beroepen bij hen passen en waar ze veel kans maken op werk.
“We moesten meedoen, creatief zijn en flink opletten om zelf uit te zoeken welk beroep we echt willen doen. Daarvoor kregen we verschillende opdrachten. Ze hebben ons wakker geschud om in te zien dat dit belangrijk is”, aldus Kyana Van Tongerloo (18 jaar).
“We hebben heel actief nagedacht over de job waarvoor je wil solliciteren. Je moet je focussen op vacatures die je echt wil doen, waarvoor je gemotiveerd bent, want dan kan je beter jezelf zijn, en trots en fier dat je die job wil doen. Dan ben je ook geloofwaardiger. Ook heb ik bijgeleerd dat ik in mijn cv en brief mijn ervaring en stage zeker moet vermelden, want dat telt mee”, horen we van Oumaima Azzouz (19 jaar).

 

 

Het concept van deze job- en talentenbeurs, op maat van de jongeren uit Hoboken, Wilrijk en het Kiel, groeide uit de overtuiging dat het evenement laagdrempelig moest zijn – iedereen moest heel aanspreekbaar zijn – en vertrekkende vanuit de talenten van de jongeren.
De workshops worden georganiseerd door Talentenstroom, Talentenfabriek, Levanto, Kavka en VDAB; organisaties die werken met jongeren en gespecialiseerd zijn in alternatieve opleidingen en begeleiden naar werk. Formaat en WIJ-partners, lokale organisaties die jongeren intensief begeleiden naar werk zijn ook aanwezig.
“Jongeren kunnen bij ons ervaren wat knelpuntberoepen inhouden. Ze moeten een flenzenconstructie perfect in elkaar steken en dat geeft aan wat een pijpfitter moet doen. Als onderhoudstechnicus leren ze een plan lezen en samenwerken tijdens het monteren van een sleutelopdracht. Voor de job van PLC programmeur is er een oefening waaruit ze kunnen testen of ze logisch en in logaritmes kunnen denken”, verduidelijkt Pascale Segers van Talentenfabriek.
“In een bevoorradingsspel moeten de jongeren zowel in de productie als in het logistieke proces telkens keuzes maken in functie van duurzaamheid, tijd en kostprijs. Door deze beslissingen leren ze de logistieke keten kennen. Als planner krijgen ze de opdracht vier havens aan te doen en mogen ze de containers maar één keer laden en lossen; goed leren plannen dus. Daarnaast helpen wij ze met het ontdekken van de competenties, nodig in de verschillende logistieke beroepen in de maritieme sector”, laat Mieke Coppieters van Talentenstroom ons nog weten.

 

 

Dit initiatief maakt deel uit van JongerenAanBod. In Antwerpen bundelen de stad, VDAB, OCMW en het middenveld hun acties tegen jeugdwerkloosheid. Samen informeren, inspireren en begeleiden ze jongeren naar de juiste job. Ze betrekken jongeren en stimuleren hen om zelf innovatief aan de slag te gaan.
 
*bron cijfers: ‘VDAB via de Buurtmonitor van stad Antwerpen’

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.