Welkom in het nieuwe Hydepark

Tijdens de Dag van het Park op zondag 29 mei werd in de Hydeparkstraat het nieuwe Hydepark officieel opengesteld voor het publiek.
Wat vooraf ging
Dit binnengebied was ooit ingekleurd als bouwgrond en bestemd voor een sociaal woningbouwproject. Door langdurige verwildering van het perceel had er zich een spontaan bos ontwikkeld en de buurtbewoners wilden dit stukje groenruimte behouden. Bij bodemonderzoek werd evenwel zware vervuiling vastgesteld en OVAM legde een doorgedreven sanering op. Alle vegetatie werd verwijderd en de grond afgegraven.
Uiteindelijk werd tegemoet gekomen aan de verzuchtingen van de omwonenden, en vormde men het perceel om tot parkgebied.

 

 

Ecologisch buurtpark
Groendeskundige Eva Bruynseels: “Hydepark wordt ecologisch beheerd. Dat wil zeggen dat er geen kunstmatige ingrepen gebeuren om de gracht en de wadi (droogstaand rivierdal) in de zomer van water te voorzien. We proberen om via dammetjes het water zo lang mogelijk in de gracht te houden. Het riet vindt op natuurlijke wijze zijn weg in het park. We hopen dat dit op termijn voor kikkers en andere kleine diersoorten zorgt. Er werden extra bomen en heesters geplant. Bepaalde zones worden twee keer per jaar gemaaid. Zo kunnen wilde bloemen en kruiden er groeien.”

 

Een park voor iedereen
Bij het ontwerp van het park heeft men getracht tegemoet te komen aan alle leeftijden. Ook de omwonenden werden hierbij betrokken.
Kinderen kunnen er klimmen op liggende bomen, naar beneden glijden op heuvels en met stenen dammen bouwen. Mama en papa kunnen dan weer van het goede weer genieten op de leuke natuurlbanken, op de voorziene ligbanken vooraan in het park of gewoon lekker lui in het gras. Hoboken heeft nu zelfs, al is het eerder bescheiden, zijn eigen plage. De wandellus in de dreef gaat achteraan over in een vlonderpad.

 

 

Beperkte openingstijden
Om vandalisme en de overlast voor omwonenden te beperken is er gekozen voor beperkte openingsuren. Hydepark zal enkel overdag toegankelijk zijn tot het vallen van de duisternis. Dan gaat de poort aan de ingang dicht.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.