Guido Wauters 1930 – 2016

Foto: Thomas Verheyen

Guido Wauters werd geboren op 7 juni 1930 te Berchem als zoon van Josephus Wauters en Julienne Bertha Desmaretz.
Op 17 april 1955 werd hij priester gewijd te Mechelen. Een week later wordt hij als onderpastoor aangesteld te Ruisbroek. Hij blijft er 7 jaar. Op 4 januari 1962 wacht hem een nieuwe aanstelling. Hij wordt onderpastoor onder pastoor-deken Poppe in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboorteparochie van het “rode” Hoboken. Burgemeester van Hoboken is op dat ogenblik Victor De Bruyne. Wauters wordt in huize De Bruyne een regelmatige gast. Hij woonde toen in de Steynstraat en verbaasde de buren door er vrij sportief bij te lopen. Het is de periode van en net na Vaticanum II.

Na 10 jaar onderpastoor te zijn geweest, wordt Guido Wauters pastoor van de parochie op 19 november 1972. Op 17 januari 1993 wordt hij pastoor-deken.
In 1999 krijgt hij twee Wilrijkse parochies extra toegewezen: Sint-Jan Vianney en H. Naam Jezus Wilrijk, Een jaar later komt daar de  H. Pius X parochie bij. De andere Wilrijkse parochies volgen. In 2001 Sint-Jan Evangelist en tenslotte  de parochie O.-L.-Vrouw van de H. Rozenkrans en Berkenrijs.
“Naarmate ik ouder word, moet ik steeds harder werken”, zei hij ooit, toen er weer eens eentje was bijgekomen. Vanaf 2004 was hij nog enkel pastoor in Hoboken.
Op 1 januari 2011 mocht de toen 80-jarige man eindelijk met pensioen. Hij werd toen uitgebreid gevierd.

Toen het Liber Amicorum voor de 65ste verjaardag van Hobokens socialistisch voorman Gaston De Bruyne werd voorgesteld in het Volkshuis, was Guido aanwezig. Hij had er zelf een fijne haiku voor geschreven. Op zijn beurt kreeg hij van de socialistische vereniging Hoger Leven de prijs René Rylant als verdienstelijk Hobokenaar. Hij was een beetje de vreemde eend in de bijt tussen Herbert Flack, Jan Van Riet, Hugo Raes en Joz Wijninckx.

Behalve zijn fijn gevoel voor humor, herinner ik me van Guido Wauters zijn mooie heldere tenorstem, krachtig en toonvast. Toen ik in de lagere school zat, kregen we regelmatig zangles van hem en hij zong tot voor enkele jaren ook mee in het parochiekoor.
In Hoboken zag je hem vooral te voet of met de fiets. Hij reisde ook graag.

Hoboken neemt afscheid van Guido op zaterdag 18 juni om 10.30 uur in de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk aan de Kioskplaats.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.