Traditie troef in Hoboken: het jaarmarktweekend komt eraan

Het is weer kermis in ’t dorp van Hoboken, een hele week lang, tot en met de jaarmarkt op 19 september.

Vooral komend weekend is er veel te beleven. Meer dan 5 km oranje,witte en blauwe feestelijke vlaggetjes zullen u vrolijk toewapperen in het ganse centrum.
We zetten de activiteiten even op een rij.

Traditioneel wordt in de aanloop naar het weekend de aftrap gegeven bij GRACILIS, de aquaria-club aan de Kioskplaats.

Op zaterdag 17 september is er het Viva Louisa Circusfestival. “Totaal nieuw”, glundert schepen Koen Raets, “maar met heel veel potentieel. Het is de bedoeling om elk jaar tijdens het jaarmarktweekend een echt circusfestival te laten plaatsvinden. Hopelijk kunnen we over enkele jaren al van een heuse traditie spreken”. Het festival loopt zowel op zaterdag als op zondag en kent zijn apotheose op zondagavond. Het ‘epicentrum’ van het gebeuren ligt in en rond het Gravenhof maar er zijn ook voorstellingen op andere locaties.

Op zondag 18 september is er de verenigingen- en cultuurmarkt. Als locatie werd dit jaar gekozen voor de Louisalei, meer specifiek voor het gedeelte tussen het Gravenhof en de Kioskplaats. Zo wordt een haast fysieke link gelegd tussen het centrum van Hoboken en het Gravenhof. Ook Zoveel meer Hoboken zal er zijn. Uw favoriete online nieuwssite vind je aan de tent van Het GenOOtschap, samen met de Gidsenwerking die voornamelijk op Fort 8 haar erfgoedopdracht waarmaakt. De erfgoedcollega’s van de Hobuechen 1135 houden op zondag en maandag een tentoonstelling in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk. “Heden het verleden” toont 30 jaar werking van de vereniging.
Op de Kioskplaats en in de Kapelstraat en omgeving vindt op zondag de grote rommelmarkt en braderij plaats. Rocky events leidt de rommelmarkt in goede banen, terwijl de braderij georganiseerd wordt door de lokale handelaars.

Op maandag 19 september is er dan de jaarmarkt. Die bestaat al meer dan 100 jaar en is dus niet enkel een traditie, maar eerder te koesteren immaterieel erfgoed.

Koen Raets: “Omdat er vorig jaar nogal wat problemen waren met stedelijke diensten, hebben we er nu voor gekozen om de markt te laten organiseren door de Algemene Markthandelaars Vereniging. Ruim meer dan 130 markthandelaars zullen op post zijn in gans het centrum van Hoboken (Kioskplaats, Kapelstraat, Lelieplaats, Van Amstelstraat). Uiteraard is er ook nog de braderij van de lokale handelaars, de veeprijskamp rond het park, de autoshow op de Lelieplaats enz.”

Na de jaarmarkt start om 17 u het evenement HOBOKEN ZINGT met in het voorprogramma Camillefois. Vanaf 19 uur treden o.m. Silke Mastbooms en Geena Lisa op.

Het weekend wordt traditiegetrouw afgesloten met een spetterend vuurwerk.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.