Hoboken geselecteerd voor Vlaams initiatief ‘Terug in Omloop’

Foto © Toon Vanobbergen
‘Terug in Omloop’ is een initiatief van de Vlaamse overheid dat onderbenutte, verontreinigde terreinen opnieuw in omloop wil brengen door ze grondig te vernieuwen. Het terrein ‘Lageweg’ in Hoboken werd geselecteerd als één van de vijf pilootprojecten van ‘Terug in Omloop’. Door in vijf verschillende steden pilootprojecten te selecteren, wil de Vlaamse overheid een geïntegreerde stedelijke visie ontwikkelen om verontreinigde sites aan te pakken.

 

‘Terug in Omloop’
Vlaanderen selecteerde vijf onderbenutte, verontreinigde terreinen als pilootprojecten voor het initiatief ‘Terug in Omloop’. De vijf sites zullen integraal worden aangepakt om ze terug in omloop te brengen. Het achterliggende doel is om een visie te ontwikkelen die voor alle gelijkaardige gebieden kan dienen.
De ruimtelijke druk in Vlaanderen is groot. Daarom is het nodig te zoeken naar nieuwe manieren om de schaarse beschikbare ruimte optimaal in te zetten. Het terug in omloop brengen van onderbenutte en verontreinigde terreinen is dus zeer relevant.
Om geschikte proefprojecten te vinden, schreef de Vlaamse Bouwmeester een oproep uit. De organisatoren selecteerden vijf steden op basis van hun ingediende projecten, waarvan Antwerpen er één is.
Antwerps project ‘Lageweg’
Als een van de geselecteerde steden kan Antwerpen de komende drie jaar rekenen op deskundige begeleiding voor Lageweg in Hoboken. Dit gebied is gelegen naast de spoorweg en ten zuidoosten van Blue Gate. De omliggende straten zijn de Hendriklei, Weerstandlaan en Krugerstraat. Doel is een duurzaam stadsdeel ontwikkelen, waar het aangenaam wonen en werken is.
De site wordt gekenmerkt door historisch verontreinigde gronden, braakliggende ingesloten gronden, leegstaande industriegebouwen, maar ook door bedrijvigheid en ondernemers, scholen en veel bewoners.
Rob Van de Velde, schepen voor stadsontwikkeling: “Bij traditionele stadsvernieuwingsprojecten is de grond in eigendom van de stad of van één of enkele eigenaars. Bij deze site zijn er verschillende eigenaars. Om iets kwalitatief te realiseren op een grotere schaal, moet er nu dus met verschillende partijen overeengekomen worden. De stad werkt al enkele jaren samen met de perceeleigenaars. Aangezien het een atypisch project is werd er een nieuw type projectaanpak ontwikkeld. Het is de bedoeling om voor dit gebied perceelsoverschrijdend samen te werken, waarbij er zowel meerwaarde moet zijn voor de eigenaars als voor de omliggende buurt. Daarom is de actieve betrokkenheid van de eigenaars van begin af aan van zeer groot belang. Het inkapselen van een ontwikkelingsproject met vermoedelijk zware saneringslasten in samenwerking met OVAM biedt voor alle partijen maximale rechtszekerheid.”
Kathelijne Toen, districtsvoorzitter Hoboken: “Als district zijn we erg tevreden met de steun van Vlaanderen. Het is belangrijk voor Hoboken dat er snel werk wordt gemaakt van een kwalitatieve invulling van deze kankerplek met oog op de noden voor de buurt.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.