Woonzorgcentrum Lichtenberg heeft Belgisch primeur: Magisch Interactief Schilderij.

De bewoners van woonzorgcentrum Residentie Lichtenberg kunnen vanaf nu een half jaar lang gebruikmaken van een Magisch Interactief Schilderij.

Dat ‘schilderij’ brengt aan de hand van opgeslagen informatie (profielen) van residenten, het verleden van de bewoners tot leven: familiefoto’s, foto’s van reizen en uitstappen, van werk en hobby’s vormen het skelet van het profiel. Dat wordt verder gestoffeerd met videofragmenten van favoriete reeksen, muziek, enz. Met het Magisch Interactief Schilderij kan een bewoner samen met een familielid of een medewerker herinneringen aan vroeger ophalen: een ‚Äėmagisch‚Äô moment voor veel van de bewoners.

Jean, √©√©n van de bewoners, volgde de persvoorstelling aanvankelijk met weinig aandacht, maar op de oude foto’s van Hoboken en vooral van zichzelf met zijn familie, kwam onmiddellijk reactie. Jean komt uit Hoboken, woonde in de Aartselaarstraat, hij was lasser en heeft gewerkt op Cockerill.

We zien verder foto’s van zijn reizen naar Spanje, Itali√ę en Duitsland, en krijgen fragmenten uit optredens van Gaston en Leo en van de oude tv-reeks Schipper naast Mathilde. Er is muziek van de Strangers en van Vera Lynn.

“Momenteel zijn er van vijf bewoners de profielen opgeladen”, vertelt Ruurd Bell, √©√©n van de ontwerpers, “maar er is ruimte voor 18 profielen. Dat aantal kan uitgebreid worden. Er kunnen ook wijzigingen aangebracht worden in de bestaande profielen. Het volstaat materiaal door te sturen naar illi Engineering en de aanpassing gebeurt online.

” Naast het gedeelte met de persoonlijke profielen is er ook een algemeen deel voorzien met foto’s van Antwerpen, Hoboken en andere zeer herkenbare plaatsen. Er wordt ingespeeld op de seizoenen en de feestdagen. Het algemeen deel kan door een groep bekeken worden op het Magisch Interactief Schilderij, dat aan de muur hangt in de leefruimte.

Het Magisch Interactief Schilderij is ontwikkeld door drie jonge Nederlandse technici en ondersteunt en stimuleert reminiscentie. Het biedt een zinvolle en rustgevende  activiteit aan voor mensen met dementie.
In Nederland draait de applicatie al in verschillende instellingen. Hoboken kreeg de primeur voor Belgi√ę. Het districtsbestuur zorgde mee voor de financiering.

De drie bedenkers Laurean Serné, Ruurd Bell en Mike Oudshoorn ontwikkelden als studenten aan de Hogeschool van Amsterdam al toepassingen voor mensen met dementie. Nu zetten zij dit werk voort in hun eigen onderneming illi Engineering.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.