Hoboken belicht

Hoboken heeft heel wat erfgoed en mooie monumenten. Onlangs keurde het college een lichtplan goed om een aantal gebouwen in de kijker te plaatsen. Zo kunnen de inwoners ook ’s avonds genieten van de gebouwen in hun buurt. Dat de aanwezigheid van licht ook de veiligheid ten goede komt, hoeft geen betoog.
Het was districtsburgemeester Kathelijne Toen die samen met schepen voor publiek domein Ludo Van Campenhout de plannen belichtte. Ons district is eerst aan de beurt. Maar ook de monumenten van de andere districten zullen aangepaste verlichting krijgen. De stad ondersteunt het lichtplan voor Hoboken met een aardige 700.000 euro.

Het lichtplan kadert in het masterplan voor het centrum van Hoboken, waarvan de eerste realisatie – de zachte verbinding tussen de parken Broydenborg en Sorghvliedt – zichtbaar wordt.

Drie gebouwen krijgen belichting op maat
Begin 2016 stelde de stad een lichtontwerper aan die voor drie gebouwen concepten uitwerkte. Het gaat om Kasteel Broydenborg, Cultuurcentrum Gravenhof en de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk.
De verlichting voor kasteel Broydenborg wordt in principe in oktober van dit jaar geplaatst. Die voor CC Gravenhof tegen eind dit jaar. De Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk krijgt in de loop van 2018 haar verlichting.

Kasteel Broydenborg (Broydenborglaan)
De verlichting voor het neoclassicistische kasteel Broydenborg zorgt dat het gebouw ’s nachts veel beter tot zijn recht komt. Ze loopt over de hele gevel door. Wit licht zal de 2 delen van het gebouw verbinden. De hoeken van het monument worden van onderuit door strijklicht benadrukt. De grote kolommen komen zo in negatief contrast te staan, waardoor ze zich los lijken te maken van het gebouw. De afboording van de ramen wordt subtiel benadrukt door een uitgesneden lichtprofiel van wit licht.

Het dak van het neoclassicistische deel wordt bewust donker gehouden om het oudere deel van het kasteel over de hele hoogte tot zijn recht te laten komen.

CC Gravenhof (Louisalei)Voor de verlichting van CC Gravenhof volgt het ontwerp de verschillende onderdelen van het gebouw. Het hoofdgebouw krijgt een klassieke onderdompeling in warm wit licht. Zo komt de opbouw van rode baksteen met witte speksteenbanden mooi tot zijn recht. Enkel het dak van het torentje wordt met kouder licht belicht, om de leienstructuur te benadrukken. Net als bij Broydenborg zal het globale lichtniveau hoog genoeg zijn zodat de gevel doorheen de openingen in het gebladerte zichtbaar blijft.

Het licht op de evenementenzaal benadrukt haar rode kleur, die de wereld van het theater oproept. Door die kleur lijkt deze zaal, gezien vanuit het park, quasi los te staan van het hoofdgebouw. Wit strijklicht brengt de decoratieve takkenstructuur in deze gevel tot leven, door het reliëf van de uitspringende bakstenen te benadrukken. Een lijn van leds tussen de glazen wand van de inkompartij en het verlaagd plafond geeft volume aan deze doorgang.
 

Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk (Kioskplaats)

Voor de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk is er gekozen voor sobere verlichting met warm en neutraal wit licht. Dat benadrukt op een respectvolle manier de gebruikte bouwmaterialen.
Om de groene omgeving te onderstrepen worden ook enkele bomen uitgelicht. Verder zet het lichtontwerp in op een hoge leesbaarheid van de ruimte rondom de kerk, door verlichting van de primaire verbindingsassen.
In e
en tweede fase komt het domein Sorghvliedt aan bod. Behalve het kasteel zal daar o.m. ook de belvedère belicht worden. De restauratie van het paviljoen is volop aan de gang en zit goed op schema. De oplevering is zeker nog voor het bouwverlof een feit.
“Het masterplan voor het centrum is één zaak”, zei mevrouw Toen, “maar de andere wijken worden zeker niet uit het oog verloren.” – “Op Moretusburg is er eindelijk een doorbraak in het moeilijke dossier van de Scheldevrijstraat. Op Hoboken Noord (Weerstandlaan) werden de fietspaden veiliger aangelegd en naast De Schakel kwam een buurtpleintje. Over heel Hoboken werden maatregelen genomen die moeten leiden tot een veiligere schoolomgeving”, aldus nog Kathelijne Toen, “Dat is enkel mogelijk als alle bestuurlijke niveaus goed samenwerken.”
Schepen Van Campenhout wees ook op de goede samenwerking tussen stad en districten. “Het werken met LED verlichting heeft vele voordelen: het is mooier, warmer en subtieler. Naast het uitlichten van monumenten wordt er ook een budget van 1,2 miljoen euro voorzien voor herstel en vernieuwing van de straatverlichting. Ook die investering betaalt zich op termijn terug”, besloot hij.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.