Nieuw speelplein Coöperatielaan

Foto: ViaMichelin

Op dinsdag 18 april starten de werken aan het speelpleintje aan de Coöperatielaan. De verouderde toestellen worden verwijderd en vervangen door één groot speelobject voor kinderen uit verschillende leeftijdsgroepen. De werken duren 25 werkdagen en veroorzaken geen hinder voor het verkeer in de omliggende straten.

Eind december 2015 konden buurtbewoners hun mening geven over het ontwerp voor het nieuwe speelpleintje. Met deze feedback gingen ontwerpers aan de slag.

Hun ontwerp is inmiddels afgerond en op dinsdag 18 april gaan de werken aan het speelpleintje van start. De verouderde speeltuigen verdwijnen en worden vervangen door één groot, spiraalvormig speelobject dat onderverdeeld is in zones voor verschillende leeftijdsgroepen. De kleinsten (tot 4 jaar) kunnen klimmen, schommelen en glijden. Voor grotere kinderen is er een klimtoren met glijbaan die te bereiken is via een parcours van balken, stappalen, klimtouwen en kettingen. Daarnaast is er ook een rolstoeltoegankelijke zone.

Nieuwe situatie

In de huidige situatie liggen de speeltoestellen verspreid over het park, deze zijn verouderd en worden verwijderd. Bij de bevraging van de buurtbewoners was reeds een concept voor het nieuwe speelterrein meegegeven.
In de nieuwe situatie wordt één groot speelobject geplaatst. Het speelobject krijgt de vorm van een spiraal, deze wordt gemaakt van een rubber ondergrond. In de ondergrond worden verschillende vormen en kleuren verwerkt. Deze kleuren komen ook weer terug in de toestellen.
De spiraal loopt langzaam op naar boven en in het midden bereikt hij een hoogte van +1 meter ten opzichte van het omliggende maaiveld.
Op het lage deel van de spiraal komt een zone voor kinderen tot 4 Jaar. In deze zone is er vraag om te kunnen klimmen, schommelen en glijden. Daarnaast moet deze zone ook ruimte bieden voor rollenspel van de allerkleinsten. Deze zone is hiernaast aangegeven in roze.
Tussen de voorgeschreven zones is een overgangszone gesitueerd. In deze zone is een toestel geplaatst dat voor de hele doelgroep interessant is. Ook is deze zone erg geschikt voor kinderen in een rolstoel. Deze zone is aangegeven met de groene kleur.
De zone vanaf 4 jaar is hiernaast aangegeven met de beige kleur. De wensen voor deze zone waren een grote speeltoren met een glijbaan. De klimtoren is het middelpunt van de speelplek en tevens het hoogste punt van de spiraal. De toren moet bereikbaar zijn via een parcours van balken, stappalen, klimtouwen, kettingen en dergelijke. Naast het actieve spel moet er ook ruimte zijn voor fantasiespel en rollenspel. Tijdens de fantasie- en rollenspellen kunnen de kinderen leren van andere leefwerelden en elkaar beter leren begrijpen.

Schepen voor jeugd Omar Fathi is opgetogen: “Het district heeft dit traject samen met de buurtbewoners doorlopen. Inspraak en goed overleg waren van groot belang om tot een mooi en gedragen ontwerp te komen. Nu is het ongeduldig uitkijken naar de opening van het pleintje in juni.”

Op 18 april start de aannemer. Hij werkt gedurende 25 werkdagen op het terrein. In principe is er geen hinder voor het verkeer in de omliggende straten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.