90ste editie van de 1 Mei-prijs in Hoboken

In Hoboken heeft sport een streepje voor. Dat is al lang zo. We kunnen dan ook op een stevige brok sportgeschiedenis terugblikken.
Neem nu de Een Mei-prijs. Die is dit jaar aan zijn 90ste editie toe. De wedstrijd werd voor de allereerste keer in 1928 gereden. Het was schepen Victor De Bruyne – de latere burgemeester – die de boreling boven de doopvont hield. Aanvankelijk was er een politieke ondertoon: het bleek een goede manier om de arbeiders van de fabrieken een vrije dag te bezorgen op het feest van de arbeid.

Victor de Bruyne (rechts) met de winnaar van de 1 Mei Prijs 1937: Karel Kaers (1914-1972).

De politieke ondertoon is intussen verdwenen maar de traditie bleef behouden. En dus gaat ook dit jaar de koers door.
Er is nochtans heel wat veranderd in de loop der jaren. Zo komen er al lang geen beroeps- of eliterenners meer aan de start. Die jongens zijn veel te duur. Het zal de sportieve pret evenwel niet drukken. G-sporters, nieuwelingen en juniores geven het beste van zichzelf om er een echt sportief wielerfeest van te maken.

PROGRAMMA
De G-sporters bijten de spits af. Om 11.30 u  gaan zij met hun handbikes van start. Zij rijden een parcours vanaf de Louisalei, langs Kioskplaats, Kapelstraat en Cockerillplaats om in de Louisalei bij het Gravenhof opnieuw te eindigen.

Om 13 u gaat de interclubwedstrijd voor nieuwelingen van start. Liefst 24 teams nemen deel aan de deze 24ste uitgave van de Memorial Marcel Janssens. Zij rijden twee grote en vijf plaatselijke rondes. De totale afstand bedraagt ca. 80 km. Vooral het lokale parcours belooft spektakel.

Om 15.30 u staan de juniores aan de start van de Ereprijs Victor De Bruyne. Zij moeten 12 rondes of 96 km trappen voor de winnaar bekend is.

De 1 Mei-prijs Hoboken is een organisatie van de VZW Feestcommissie Hoboken en de Kon. Hoboken W.A.C. in samenwerking met het district Hoboken en de Stad Antwerpen.

De organisatoren vlnr: Patrick Verbiest (koersdirecteur)-Vic Van Assel (voorzitter sportraad)-Edith Lampo (secretaris vzw Feestcommissie)-Swa Eliaerts (algemene leiding 1 mei-prijs)-Kathelijne Toen (Districtsschepen Sport)-Dieder Van Dooren (penningmeester vzw Feestcommissie)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.