Nello droomt – de musical

Enkele decennia geleden was het verhaal van Nello en Patrasche niet of nauwelijks bekend in Hoboken en Antwerpen. Pas in de jaren ’80 van vorige eeuw werd het geleidelijk ontdekt door de talrijke vragen van Japanse toeristen die op zoek waren naar de roots van de helden uit hun jeugd.
Voor hen was de roman ‘A Dog of Flanders’ van Ouida immers verplichte schoollectuur.

Aanvankelijk verliep de veroveringstocht van het jongetje met zijn hond zeer moeizaam. Een beeld en een stripverhaal moest de twee vrienden bekendheid geven, maar niet iedereen was gelukkig met de vorm en de inhoud daarvan. Vermits de liefde van de Vlaming door de maag gaat, werd ook daar op ingespeeld. Dankzij producten als bier, pralines en paté, kon de middenstand een wat ruimer draagvlak geven aan het verhaal. De producten werden geapprecieerd, maar het verhaal bleef grotendeels onbekend.

Ook Hobokenaar Theo Verschueren wilde Nello en Patrasche bekendheid geven. Hij vond het erg dat de kinderen van Hoboken hun dorpsgenoten niet kenden. Hij besefte dat het verhaal enkel via de jeugd ingang kon vinden. Wat in Japan kon, moest hier ook lukken. Hét middel bij uitstek om de kinderen aan te spreken, was volgens hem muziek. Theo schreef een liedje over het tweetal en trok ermee naar de Hobokense scholen.

Enthousiasme, grote bereidwilligheid en inzet maakten van het aanvankelijk bescheiden project een groot succes. Na het eerste liedje kwam er nog √©√©n, en nog √©√©n, …. tot het hele verhaal was verteld.
De “Musical”, werd voor het eerst opgevoerd in 2012.

Sindsdien werd het enthousiasme alleen maar groter en sloten meer en meer basisscholen zich aan bij het project. Na de uitvoering van vanmorgen vertelde Theo trots dat slechts één Hobokense basisschool vandaag ontbrak, omdat die toevallig een studiedag had.
Nello‚Äôs Team vormde zich rond Theo Verschueren en draagt bij aan de praktische omkadering van het project. Ook het district zet mee zijn schouders onder ‚ÄėNello droomt‚Äô.

Ken Pichal
Johan Van Aken

Vandaag werd het verhaal voor de zesde keer gezongen door een zaal vol kinderen, in toom gehouden door Ken Pichal die ook het verhaal als rode draad tussen de liedjes vertelde. Zowat 500 Hobokense leerlingen uit het derde leerjaar zongen  in Extra Time de pannen van het dak. Zij werden op de piano begeleid door Sebastian Van Steenbergen.

Dat de tonen van de zangertjes niet altijd even zuiver waren en dirigent Johan Van Aken nu en dan moeite had om iedereen gelijk te laten beginnen en ook gelijk te laten stoppen, werd met een ruime mantel der liefde bedekt. Leerlingen, leerkrachten en talrijk opgekomen ouders en grootouders blonken van terechte trots.

En Theo die  zich voor de voorstelling niet zo lekker voelde, leefde helemaal op. Want het verhaal van Nello en Patrasche is er één is van hoop, van trouw en van vriendschap. Hartverwarmend. Daar wordt een mens beter van.


Wij lezen nog graag het verhaal van hun twee,
Zij hadden veel zorgen, maar waren tevree.
Hun dagen zijn lang en het werk is heel zwaar,
maar heel de dag door zijn ze blij met elkaar.
(Uit het liedje: Walsen met Nello en Patrasche)

Na afloop kregen de deelnemers een kleine attentie vanwege het district.

v.l.n.r. Theo Verschueren – Sebastian Van Steenbergen (aan het klavier) – Johan Van Aken

In de achtergrond René De Valck aan de pc om tekst en beeld te projecteren

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.