Eerste Antwerpse Freinet middenschool komt in Hoboken

Op 1 september 2017 start GO! Freinetschool De Pluim met de eerste graad van het secundair onderwijs in Hoboken. Zo is er in Antwerpen dus Freinet voor kleuter-, basis- én middelbaar onderwijs op één domein. De ouders van de leerlingen zijn al langer vragende partij voor middelbaar onderwijs volgens de Freinetmethode, waarbij leerlingen leren vanuit hun eigen leefwereld, op hun eigen tempo.

“Na het basisonderwijs, wordt nu ook het secundair onderwijs geconfronteerd met een groeiend aantal leerlingen. Daarbij is er een grote vraag naar ervaringsgericht onderwijs op maat van de leerling. In GO! Freinetschool De Pluim werken we niet alleen aan kennis, competenties en vaardigheden, maar gaan we ook voor een totale talentontwikkeling van de kinderen”, aldus Les Van Stappen, Directeur van GO! Freinetschool De Pluim.

Ervaringsgericht en interactief leren
Freinetonderwijs staat voor leerlinggericht werken waarbij de leerkrachten de verschillen tussen de kinderen positief benutten. Praatrondes, vrije teksten en coöperatief leren zijn typische elementen uit het Freinetonderwijs. Via co-teaching en een projectmatige aanpak van de leerplandoelen verwerken de kinderen, samen met de leerkrachten, de leerstof. In de keuze-uren is er ruimte voor zelfstandige onderzoeken. Er wordt ook ingezet op groepsdynamiek en welbevinden, want leren kan enkel als leerlingen zich veilig voelen.

Vlottere overgang van basis naar secundair
In GO! Freinet Middenschool De Pluim leggen leerlingen geen examens meer af in december of juni, maar evalueren de leerkrachten de leerlingen permanent. “We bieden de leerstof aan in modules, dus ook onze evaluatie is hierop gericht. Na elke module evalueren we de geziene leerstof. Zo leren de leerlingen beter plannen en gebeurt de evaluatie gerichter.”, aldus een leerkracht van de school. De overgang van een Freinetbasisschool naar het secundair onderwijs verloopt zo een stuk vlotter. Leerlingen verwerken de leerstof van het secundair onderwijs op hun vertrouwde ervaringsgerichte en interactieve manier. Bij de start van het derde jaar maken de leerlingen een persoonlijke keuze voor een studierichting in ASO, KSO, TSO of BSO.

Meer informatie over GO! Middenschool De Pluim via  www.freinetschooldepluim.be.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.