Japanse week

Ook dit jaar gaat Hoboken Japans. De Japanse week werd aangekondigd met de musical over Nello en Patrasche, gezongen door een 500-tal kinderen uit de Hobokense basisscholen.
Maar de overige ingrediënten zijn intussen ook bekend: het Nello’s Droomgenootschap verzorgt enkele Japans-getinte workshops en Inari vzw organiseert voor het derde jaar op rij een Matsuri.

Matsuri
Een Matsuri is een Japans festival. Soms is dat religieus van oorsprong, soms ook niet. In wezen gaat het over mensen samenbrengen om hun gemeenschap te vieren. Daartoe worden spelen georganiseerd en  wordt samen gegeten en gedronken in een aangename sfeer.
Aan diverse kraampjes kunnen bezoekers genieten van allerhande Japanse lekkernijen. Er is ook een folkloregedeelte waarin jong en oud kunnen deelnemen aan zowel typische Japanse als typische Belgische volksspelen. Op een podium vinden taikodemonstraties en -initiaties plaats. Voor sportievelingen worden initiaties in Oosterse sporten gegeven. Er is ook een groot aanbod aan workshops die de Japanse cultuur dichterbij brengen.
De Hobokense Matsuri gaat door in het park Gravenhof op 7 mei van 12 tot 18 uur.

Ikebana workshop
Ikebana is de algemene naam voor het Japans bloemschikken ontstaan rond de zevende eeuw als religie en vereringswijze met een zekere symboliek en onder strikte regels. In de loop der eeuwen werd het een kunstvorm in de bloemsierkunst. Maar ikebana is vooral een levensstijl.

Tijdens de workshop Ikebana maak je een bloemstuk met een verhaal. Eenvoud van de compositie en de materialen, harmonie met de mensen en de wereld rondom en het gebruik van ‘lege’ ruimte zijn kenmerkend.
De workshop gaat door in het Gravenhof op 10 mei van 19 tot 22 uur.
Prijs: 20 euro
Deelnemers brengen een snijmesje en een snoeischaar mee.
Japans koken workshop
Tijdens de workshop leert een chef je enkele Japanse gerechten bereiden. Je kookt licht met inheemse groenten. Aan het einde van de avond smul je van een heerlijk viergangendiner met bijhorende dranken.
Deze workshop gaat door op donderdag 11 en vrijdag 12 mei, telkens om 18 u 30 in een lokaal van het Sint-Agnesinstituut aan de Dokter Coenstraat 24.
Prijs: 25 euro
Kalligrafie – Kirigami workshop
Ik wens je… een boekje! De subtiele kleur- en lijnelementen uit de Japanse kalligrafie- en tekencultuur worden uitgevoerd op een mooi vel Japans papier. De schrijfkunst wordt gecombineerd met vouw- en snijkunst: kirigami, een doorgedreven vorm van origami (vouwkunst). Het resultaat is een wensboekje dat je zelf kan bewaren of aan iemand kan schenken. Wie dit boekje krijgt, kan elke dag woorden van geluk of hoop uit de lucht plukken.
De workshop gaat door op donderdag 11 mei in het Gravenhof van 19 u 30 tot 22 uur.
Prijs: 15 euro
Deelnemers brengen een snijmat of dik karton mee, een snijmesje, een schaar en een lat, een potlood en een gom.
De workshops worden georganiseerd door het Nello’s Droomgenootschap VZW.

Inschrijven en betalen kan bij Ababbel, Kapelstraat 22 te 2660 Hoboken. Let op: de winkel is gesloten op donderdag. Voor de kookworkshop kan je ook inschrijven bij Carl Wyckmans via 03 828 21 80 of carl.wyckmans@telenet.be.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.