Week van de begraafplaatsen

foto © V. Caremans
Het funerair erfgoed zit in de lift! Meer en meer wordt aandacht geschonken aan onze begraafplaatsen. Tussen zaterdag 27 mei en zondag 4 juni 2016 heeft in Vlaanderen en in Brussel de Week van de begraafplaatsen, verder WBP genoemd, plaats. Deze WBP is gegroeid uit het initiatief van ASCE, Association of Significant Cemeteries in Europe, waar momenteel 179 Europese begraafplaatsen uit 22 Europese landen bij zijn aangesloten en nog een aantal andere verenigingen die funerair actief zijn. In 2017 wordt de Week voor de vijftiende maal georganiseerd.
In 2010 sloegen twee funeraire verenigingen (Epitaaf vzw en vzw Grafzerkje) de handen ineen in een poging om andere Vlaamse steden en gemeenten aan te sporen om deel te nemen aan de WBP. Momenteel zijn een twintigtal steden en gemeenten ingegaan op deze uitnodiging.
Programma Hoboken
Zondag 28 mei 2017 om 10 u
Schoonselhof wordt niet voor niets het Antwerpse Père Lachaise genoemd. Er zijn heel wat redenen om deze dodenakker te bezoeken. Tijdens een wandeling kom je er de gehele geschiedenis van Antwerpen tegen. Schoonselhof is de laatste rustplaats voor tal van politici (Lode Craeybeckx, Jan Van Rijswijck en andere Frans Van Cauwelaert).

Graf van Lode Craeybeckx met beeld van Hans Steinbrenner (foto © V. Caremans)

Maar je vindt er ook tal van kunstenaars die Antwerpen groot hebben gemaakt. Schilders als Karel Verlat en Henri De Braekeleer, de schrijvers Paul Van Ostaijen, Willem Elsschot en Herman De Coninck en componist Peter Benoit en dichter Julius De Geyter liggen er begraven. Tegelijk is het een openluchtmuseum met prachtige beelden.

Graf Julius De Geyter met beeldhouwwerk van Frans Joris (foto © V. Caremans)

Jacques Buermans is sedert jaren gids op het Schoonselhof en vertelt ook over de symboliek die op de begraafplaats aanwezig is. Jacques is ook goed geplaatst om de plannen van de stad Antwerpen toe te lichten om in de toekomst de aantrekkingskracht van dit Antwerpse Père Lachaise nog te doen toenemen.

Tijdens de rondleiding kruidt Jacques Buermans zijn betoog met een aantal anekdotes zodat het bezoek zeker geen “dooie boel” wordt. En met de nodige verhalen! Kent u het trieste verhaal van Maria ’s Heeren? Kent u de drie kraaiende hanen? Ligt er een kolenhandelaar op een ereperk? Dit alles en nog veel meer komt u te weten tijdens deze rondleiding.

Graf van Maria ’s Heeren (foto © V. Caremans)

Gids: Jacques Buermans
Duur: 2.30 uur
Prijs: € 7 per persoon, € 6 per persoon voor leden van Herita, € 5 per persoon voor leden van vzw Grafzerkje.

Zondag 28 mei en zaterdag 3 juni 2017 om 14 u
Heel wat bekende Antwerpenaren uit de culinaire wereld liggen begraven op Schoonselhof. François Xavier De Beuckelaer van Elixir d’ Anvers, chocolatier Hans Burie, Louis Roodthooft van de confiserie en Cuperus bekend om zijn koffie en thee vonden hier hun laatste rustplaats. Bedrijven die Antwerpen met een culinaire erfenis bedachten zoals chocolade Meurisse, de sigarendynastie Tinchant, chocolade Martougin en Spiers van de bananen rusten hier.

Gids: Jacques Buermans. Voor de noodzakelijke proevertjes zorgt chef-kok Leen Otte.
Duur: 2.15 uur
Prijs: Voor deze rondleiding vragen we, alles inbegrepen € 15 per persoon, € 13 per persoon voor leden van Herita, € 11 per persoon voor leden van vzw Grafzerkje.

Zaterdag 3 juni 2017 om 10 u

Monument Hendrik Conscience. De beelden zijn van Frans Joris (foto © V. Caremans)

We bezoeken een aantal schrijvers en dichters. Bij de graven van onder andere Hendrik Conscience, Paul Van Ostaijen, Willem Elsschot en Alice Nahon geeft funerair gids Jacques Buermans funeraire uitleg waarna dames van de Academie voor Woord en Beeld van Hoboken een gedicht en/of een fragment uit het werk van deze kunstenaar voordragen. Maar er is meer dat dit bezoek bijzonder maakt. Wist u dat de term laatste rustplaats niet altijd al te letterlijk dient genomen te worden? Wie ligt er onder een berg kolen begraven? Wat is peterschap juist?

Graf van Alice Nahon (foto © V. Caremans)
Graf van Paul Van Ostaijen met engel van Oscar Jespers (foto © V. Caremans)

Dit en nog veel meer komt u te weten tijdens deze rondleiding. Wat de gedichten betreft. De dames verrassen ons een aantal keer want wie verwacht er nu “Alarm in Gent” op een Antwerpse begraafplaats en wat houden de dames achter de hand bij het “Schiedammerlied”? U ontdekt het allemaal na deze twee uur durende rondleiding.

Gids: Jacques Buermans bijgestaan door de dames van de Academie voor Woord en Beeld van Hoboken.
Duur: 2 uur
Prijs: Voor deze rondleiding vragen we, alles inbegrepen € 11 per persoon, € 9 per persoon voor leden van Herita, € 7 per persoon voor leden van vzw Grafzerkje.

Graf van Willem Elsschot (pseudoniem voor Alfons De Ridder) (foto © V. Caremans)

Inschrijven en/of info over de verschillende wandelingen: inschrijven verplicht via Jacques Buermans, Frieslandstraat 4, bus 6, 2660 Hoboken, 03/829 16 03, jacques.buermans@scarlet.be.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.