Weinig jonge sollicitanten op jobbeurs

Het weer zat mee, de werkgevers waren er klaar voor, de organisatie liep op rolletjes. En toch was de opkomst in het Gravenhof pover. Slechts 91 jonge werkzoekenden vonden afgelopen woensdag de weg naar TalentWerkt, terwijl er niet minder dan 2500 persoonlijke uitnodigingen waren verstuurd.

Schepen Raets kon na afloop zijn ontgoocheling nauwelijks onderdrukken: “2500 jonge werkzoekenden krijgen elk een mail. Daarna nog eens een SMS bericht voor een beurs met echte jobs op een plaats bereikbaar met tram, bus, trein, velo enz. Aantal werklozen die naar de beurs komt 91. Mag ik dan stellen dat een significant deel van de jonge werklozen een attitude probleem heeft?”

Bij de opening klonk iedereen nochtans optimistisch.   De samenwerking tussen alle diensten en organisaties gaande van stad over district naar VDAB, RVA, FORMAAT en vele anderen verliep perfect. De omstandigheden waren goed. Het voorbije jaar daalde de jongerenwerkloosheid in Antwerpen met 3,8%  bij min 25 jarigen. In Hoboken was dat zelfs 9, 7%.

“Een veelbelovende en hoopgevende evolutie” stelde schepen Koen Raets in zijn inleidende speech, “maar we mogen toch niet vergeten dat een ¬†paar duizend jonge mensen nog steeds niet aan de bak komen. Met deze beurs willen we voor hen kansen cre√ęren.”

Koen Raets, districtsschepen

Terry Van Doorselaere, expert arbeidsmarkt van de Stad Antwerpen legde uit dat om een vacature in te vullen het niet volstaat een advertentie te plaatsen. Heel wat sollicitatiebrieven en CV’s belanden in de prullenbak omdat het profiel van de kandidaat niet matcht met het gezochte profiel. “Sommige kandidaten hebben w√©l het juiste profiel, maar slagen er niet in zichzelf te ‘verkopen’ met een brief. Een jobbeurs kan een oplossing bieden om werkgevers en werkzoekenden samen te brengen en te matchen.”

Terry Van Doorselaere

Ingrid Mertens, regio managers van VDAB, gaf aan dat het aantal vacatures voor midden- en hooggeschoolden flink is toegenomen, terwijl dat voor laaggeschoolden veel minder is. “Dergelijke samenwerking met partners als stad en OCMW is broodnodig, vooral om de begeleiding van die laaggeschoolden effici√ęnter te laten verlopen. We moeten zeker ook luisteren naar die jongeren, en hen waar mogelijk z√©lf acties laten opzetten of een jobbeurs laten organiseren. Dat gebeurde recent nog in Mechelen, met succes overigens.”

Ingrid Mertens

De voormiddag was voorbehouden voor scholen. De scholieren werden uitgenodigd om deel te nemen aan workshops, en konden kennismaken met 18 bedrijven.

In de namiddag was de beurs open voor alle jonge werkzoekenden. Of en hoeveel van hen een droomjob hebben gevonden, konden we niet achterhalen, maar zeker is dat zij een pak sollicitatie-ervaring hebben kunnen opdoen.

Tot slot een paar sfeerbeelden.

 

 

 

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.