Infotentoonstelling over de geplande brandweerkazerne aan de Jules Moretuslei

 

Post Wilrijk
Voorontwerp post Wilrijk. Foto: Brandweer Zone Antwerpen

Brandweer Zone Antwerpen wil de kwaliteit van de hulpverlening in het zuiden van de stad verder optrekken. Daarom werden de voorbije jaren plannen uitgewerkt om een kazerne te bouwen in Wilrijk aan de Jules Moretuslei (R11). Dit is ook voor Hoboken van het grootste belang. Op 1 juni zijn de werken aan deze nieuwe brandweerkazerne gestart.

Het gebouw moet af zijn tegen 2019. Dankzij Post Wilrijk worden de aanrijtijden naar de zuidrand korter. Daardoor zullen inwoners uit de omgeving kunnen rekenen op een nog snellere hulpverlening.

De nieuwe brandweerkazerne komt aan de Jules Moretuslei, ter hoogte van het kruispunt met de Valkstraat. Er is gekozen voor een functionele en duurzame architectuur met een minimaal energieverbruik.

De nieuwe post in Wilrijk maakt deel uit van een masterplan waar Brandweer Zone Antwerpen al jaren aan werkt om haar aanrijtijden drastisch te verkorten en de status van haar patrimonium te verbeteren. In dit kader werden in het verleden al de Post Noord op de Noorderlaan gebouwd en ook een nieuwe kazerne in Berendrecht.

De bouw van deze kazerne in Wilrijk is een direct gevolg van de aanbevelingen van de Commissie Paulus, waarin het principe van de Snelste Adequate Hulp (SAH) werd voorgesteld. Een hulpdienst die bij een noodoproep het eerst ter plaatse kan zijn, moet worden uitgestuurd zonder daarbij rekening te houden met gemeente- of provinciegrenzen. ‘Snelst’ betekent dat de brandweer er moet naar streven binnen de 12 minuten ná oproep ter plaatse te zijn. Om aan deze voorwaarde te voldoen, was er dus nood aan een extra kazerne in het zuidelijk gedeelte van het beschermingsgebied.

Met de bouw van deze nieuwe post zullen deze tijden voor Wilrijk en Hoboken gereduceerd worden van gemiddeld 16 naar 12 minuten. Een decentrale verankering van de brandweerdiensten is belangrijk om zo snel mogelijk ter plaatste te komen. Na het moderniseren van de kazernes van Berendrecht en Antwerpen-Centrum wordt er nu een belangrijke stap gezet voor de zuidelijke districten.

De nieuwe kazerne wordt uitgerust met een autopomp, een ladderwagen en een signalisatiewagen. Om deze wagens te bemannen zullen er steeds negen operationele medewerkers aanwezig zijn. Er is daarnaast gekozen voor een functionele en duurzame architectuur met een minimaal energieverbruik.

Alle info over de nieuwe kazerne wordt voorgesteld op de infomarkt in het districtshuis van Wilrijk, Bist 1 te Wilrijk. U kan deze bezoeken in het gemeenschapscentrum van vrijdag 9 tot en met donderdag 15 juni van 9 tot 17 u.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.