Bookmine – Leen eens een boek bij uw buren

De stad Antwerpen start met het experiment Bookmine, een digitaal platform waarop mensen boeken kunnen lenen bij elkaar. Zo wordt de stad één grote bibliotheek.

De Antwerpse bibliotheken bieden een uitgebreide en diverse collectie aan boeken. Maar er staan nog veel meer boeken bij alle Antwerpenaars thuis. Kan die collectie toegankelijk gemaakt worden voor een groter publiek? Die vraag stelde Bastien Lauwers (26, bedenker van Bookmine) zich. “Er zijn al manieren om boeken te ruilen, zoals ruilkasten waar je gratis een boek kan uithalen en een ander in plaatsen. Dat spreekt aan, maar ik wou een nog breder doelpubliek aanspreken. Met Bookmine willen we nagaan of mensen bereid zijn om onderling boeken uit te lenen.” De Antwerpse bibliotheken vonden het idee van Bastien interessant, maakten middelen vrij en werkten Bookmine samen met hem verder uit.

Boeken lenen én een community opbouwen
Naast een platform voor het uitwisselen van literatuur, biedt Bookmine ook de mogelijkheid om in contact te komen met mensen met gelijkaardige literaire interesses. Zo ontstaat een community van experts, die elkaar tips en boekenadvies kunnen geven.

Waardevolle aanvulling op bibliotheken
De Antwerpse bibliotheken vinden Bookmine een waardevol experiment als aanvulling op hun collectie. “Met een project als Bookmine krijgt de bibliotheek van de toekomst een concrete vorm. De stad wordt één grote bibliotheek waar mensen elkaar ontmoeten, boeken ontlenen en inspireren”, stelt schepen voor cultuur, Caroline Bastiaens.

Hoe werkt het?
Geïnteresseerden kunnen een profiel aanmaken op bookmine.be en één of meerdere boeken ingeven die ze willen uitlenen of ruilen met een ander boek. Hoe meer boeken mensen ingeven, hoe rijker de peer-to-peerbibliotheek wordt. Ze kunnen kijkje nemen tussen de boeken van andere lezers in hun omgeving, zich laten adviseren en een boek aanvragen dat ze willen lenen. Via een chat regelen leden onderling enkele praktische afspraken rond het uitlenen van de boeken. De Antwerpse bibliotheken zetten hun schouders mee onder dit project en hopen dat het aantal gebruikers snel zal stijgen.

Voorlopig kan enkel wie in Antwerpen woont zich registreren. Het experiment wordt na een aantal maanden geëvalueerd.

Meer info en inschrijven: www.bookmine.be

Het experiment Bookmine is mee ontstaan in het stedelijke innovatief labo Stadslab2050 (www.stadslab2050.be).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.