Hoboken gaat door het groene lint: wandelen langs gebouwen en monumenten op 10 september

Fragment bedevaartvaantje 
Op 10 september zet Vlaanderen de deuren van honderden gebouwen en monumenten open. Ook in Hoboken zetten erfgoedverenigingen en -beheerders hun beste been voor om bezoekers een fraai gelaat van het district te tonen met rondleidingen, tentoonstellingen, muziek enz.

Vier gebouwen worden opengesteld: de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk, waarbij zich de oudste bewonerskern van de gemeente ontwikkelde, kasteel Broydenborg, een 19de-eeuws gebouw op de gronden van een veel ouder speelhof, de belvedère van kasteel Sorghvliedt, vanwaar de eigenaar zijn bezit kon tonen aan zijn gasten en tenslotte fort 8, een onderdeel van de Brialmontgordel die gebouwd werd om het jonge België te beschermen tegen landhongerige buren.

Je kunt de vier deelnemende gebouwen apart bezoeken – al dan niet met een gids – of je door een “vliegende” gids op sleeptouw laten nemen.

In de kerk vind je o.m. het ‘miraculeuze’ kruisbeeld van de Zwarte God, dat van Hoboken destijds een bedevaartsoord maakte. Verder maken het epitaaf voor marineschilder Bonaventura Peeters, de preekstoel van Gaspar Moons en het Kerhofforgel een bezoek meer dan waard. En onlangs werden er in het ‘kolenkot’ muurschilderingen gevonden. Ontdek aan de buitenzijde het oude en het nieuwe gedeelte van de kerk en bezoek de graven van twee burgemeesters: Joseph Lambrechts, eerste burgemeester van Hoboken in het onafhankelijke België en Florent Van Ertborn, Antwerps burgemeester in de Nederlandse periode van 1817 tot 1828.
De gids brengt je van de kerk, via café De (nieuwe) Spiegel en het Spaans Huis, over het Walleken naar Broydenborg. Hier kan u in enkele lokalen de collectie van de Heemkundige Kring bekijken.

Kasteel Broydenborg

Daarna gaat het langs kasteel Sorghvliedt naar de voet van de heuvel van de belvedère.  Daar wacht een gids u op om u met de ontstaansgeschiedenis en de architectuur van het paviljoen kennis te laten maken. De belvedère lag vroeger centraal in het domein. Met de onteigeningen  voor de bouw van het fort kwam het aan de rand te liggen. De belvedère was een pronkprieel en ook tijdens Open Monumentendag wordt dit in de verf gezet. Je kan er genieten van high tea en fijne klassieke muziek gebracht door Wim Brabants (traverso) en Aurélie Viegas (harp).

Belvedère Sorghvliedt

Aan de Krijgsbaan pikt een fortgids u op om fort 8 te bezoeken. De gidsen beginnen hun verhaal vele jaren voor de eigenlijke bouw, bij Napoleon. Waarom werd het fort gebouwd? Waarom is dit fort 8? Wie is Brialmont? Wat is het Nationaal Reduit? Op deze en op nog veel meer vragen krijgt u antwoord tijdens de rondleidingen. Maar je kunt het fort ook zonder gids bezoeken aan de hand van een bewegwijzerd parcours “Tour de Fort”.

Reduitingang Fort 8

Ook in het fort wordt voor muziek gezorgd. De soldaten gingen uit in cafés en spiegeltenten, waar vaak een dansorgel speelde.
Speciaal voor de gelegenheid komt het oudste draaiorgel van de vroegere Hobokense orgelbouwer Bursens spelen. De “Heen en Weer” werd gebouwd in 1909-1910 en was al meerdere keren te gast in Hoboken en op het fort. Ambiance verzekerd.

De Heen en Weer in de droge gracht van Fort 8 in 2010.

Honger en dorst lijden hoeft evenmin, want zoals steeds zorgen de fortwachters voor het nodige proviand.

De afstand tussen de verschillende gebouwen en locaties is niet echt groot, maar voor wie het toch wat veel is,  staat een fietstaxi ter beschikking.

De locaties zijn gratis toegankelijk. Open Monumentendag start om 10 uur en eindigt om 18 uur. De kerk is geopend voor bezoekers vanaf 11.15 uur. Het is mogelijk dat van de aangekondigde gidsuren afgeweken wordt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.