Herdenken…..

Militaire begraafplaats Hoboken

November is een maand van herinneren en herdenken. Op 1 en 2 november herdenken wij traditioneel onze overleden familieleden en vrienden, op 11 november herdenken wij de doden uit de twee wereldoorlogen.

Op 11 november 1918, 99 jaar geleden dus, zwegen de wapens van de Groote Oorlog na een bloedige strijd van ruim vier jaar. Oud-strijders van  1914-1918 zijn er niet meer, en ook van 1940-1945 zijn de gelederen sterk uitgedund.
Toch moeten we de oorlogen blijven herdenken om te wijzen op de waanzin ervan. Oorlog is ellende.

Menenpoort, Ieper

Hoboken herdenkt de slachtoffers van de Groote Oorlog, en bij uitbreiding van alle oorlogen die in onze contreien zijn uitgevochten, met muziek. Op 10 november brengt  het Paul Rans Ensemble liederen over oorlog en vrede uit een ver en nabij verleden ten gehore om 20 uur in het Gravenhof. Kaarten kunnen besteld worden via www.gravenhof.org.

Op 11 november zelf is er traditiegetrouw de herdenking aan het monument van de Hobokense gesneuvelden in Park Broydenborg. Samenkomst om 10.15 uur. Om 10.30 uur is er een ingetogen bloemenhulde met toespraken. Daarna, om 11 uur is er een dodenhulde op het militair erepark op de begraafplaats van Hoboken aan de Sint-Bernardsesteenweg. De herdenking wordt georganiseerd door het district Hoboken en  het Algemeen Verbond van Oudstrijders en Gelijkgestelde Verenigingen van Hoboken 1914-1918/1940-1945.
Begraafplaats Hoboken

Op 12 november is het fortendag op Fort 8. Vanaf 10 uur kunt u er terecht voor een bezoek of een rondleiding met een gids. Je kunt er kennismaken met andere fortwerkingen en de permanente tentoonstelling Sporen van de Groote Oorlog bezoeken.

Wooden Cross of Remembrance

Aan de nieuwe expo over Hobokenaren in de Groote Oorlog wordt nog volop gewerkt. De opening is gepland eind mei 2018.

De toegang tot het fort is gratis.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.