Nello en Patrasche door vandalen beklad

Bij het Nello’s Droomgenootschap zijn ze er het hart van in. Vorige nacht werd het beeldje van hun helden door vandalen beklad en besmeurd. Een zinloze,  domme en idiote actie …

Kersvers voorzitter Koen Raets is enorm boos. Het gaat om “crapuleus vandalisme”, stelt hij. Dat dit zowat op de vooravond van de Japanse week gebeurd is, maakt hem zo mogelijk nog woester. Maar het Droomgenootschap geeft niet op. Het beeldje wordt zo snel mogelijk gereinigd en het geplande feest, de Matsuri, gaat gewoon door.

Het beeldje van Nello en Patrasche staat al sinds 1985 in Hoboken. Het werd gemaakt door Yvonne Bartiaens naar een ontwerp van Paul Geerts, tekenaar van het Suske en Wiske album “Het dreigende dinges”.
De jongen met zijn hond zijn de hoofdfiguren uit een novelle van Ouida (pseudoniem van Marie Louise de la Ramée) “A Dog of Flanders” uit 1872. Het verhaal bleef ruim een eeuw onbekend in Hoboken. Tot Japanse toeristen op zoek gingen naar HUN idolen in de Antwerpse kathedraal.  Want wat bleek, in Japan zijn Nello en Patrasche hét symbool bij uitstek voor onvoorwaardelijke vriendschap en zowat elke Japanner groeit op met het verhaal. In 1925 was het boek vertaald naar het Japans en algauw werd het opgenomen in de kinderliteratuur.

Van Antwerpen ging het naar Hoboken. Iemand had immers (al dan niet terecht) in de windmolen van het boek de rode molen van Hoboken herkend.

Intussen zijn Nello en Patrasche ook in Hoboken ingeburgerd, o.m. door enkele culinaire producten, en is er dankzij de Japanse week met als hoogtepunt de Hobokense Matsuri interesse voor de Japanse (eet)cultuur.

Het is niet de eerste keer dat Nello en zijn hondje worden belaagd. Enkele maanden na plaatsing (februari 1985) werd het eerste beeldje in gebronsd polyester vernield door vandalen. Er werd beslist een nieuw beeldje  in brons te laten gieten. Dat beeldje werd in augustus 1986 ingehuldigd.

Het spreekt voor zich dat de Japanse week met de Hobokense Matsuri gewoon doorgaat.

Op 4 en 5 mei kun je een Japanse kookworkshop volgen en op zondag 13 mei is er de Hobokense Matsuri, de Japans-Vlaamse kermis in park Sorghvliedt. Wie het verhaal van Nello en Patrasche nog niet kent, kan mee met een gids van het Nello’s Droomgenootschap voor een wandelvertelling door het park. Voor de kookworkshop moet je vooraf inschrijven en betalen. Dat kan bij Ababbel (Kapelstraat 22 – gesloten op donderdag) of bij Carl Wyckmans op 03/828 21 80  of via carl.wyckmans@telenet.be.

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.