Miserie voor Humanisme van Marcel Mazy

Het beeld Humanisme van Marcel Mazy spreekt het publiek minder aan dan het populaire beeldje van Nello en Patrasche, maar is zeker zo waardevol.
Het bevindt zich in het druk bezochte park Sorghvliedt in de nabijheid van het kasteel. Veilig, denk je dan, want zowel de lokale politici die daar regelmatig vergaderen als de ambtenaren die voor het district werken, zitten er met de neus op.

En toch. Enkele jaren geleden had iemand het nodig gevonden het beeld van zijn sokkel te halen en op het bordes van het kasteel te plaatsen. Hoelang het daar heeft gestaan voor het door een toevallige passant werd opgemerkt, weet alleen de dader. Het Middelheimmuseum zorgde voor restauratie, reiniging en herplaatsing.

Intussen heeft Humanisme een nieuwe aanval van vandalisme ondergaan en ook nu lijkt het dat niemand de beschadiging al heeft opgemerkt. Wanneer dit is gebeurd, is dus onduidelijk maar vandaag werd opgemerkt dat het hoofd van de grote figuur niet langer rechtop staat zoals het hoort, maar naar voor is geplooid.  Het Middelheim zal opnieuw in actie moeten schieten.

Marcel Mazy (°1931) is de zoon van een meubelmaker uit Ougrée, en groeide op in het atelier van zijn vader. Hij leerde tekenen bij Antoon Marstboom en Ernest Albert aan de Koninklijke Academie van Antwerpen (1947-50). Hij volgde ook beeldhouwen aan de Academie en aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (1950-1955) o.l.v. Mark Macken (°1913- +1977) en Henri Puvrez   (°1893- +1971). Hij werd zelf professor, eerst aan de Academie, daarna aan het Hoger Instituut.  Hij was ook enkele jaren (1976-1981) directeur van de Gemeentelijke Academie van Hoboken. In 1981 werd hij in die functie opgevolgd door Jan Vanriet.

Het werk Humanisme werd uitgevoerd in inoxplaat. Het stelt twee menselijke figuren voor maar heeft nauwelijks een derde dimensie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.