Zwart op wit: Hoboken in de literatuur – literatuur in Hoboken

Je hoeft geen verre reizen te maken om nieuwe dingen te ontdekken. Soms heb je alleen maar een goed boek nodig. En als dat boek zich dan nog voor een stuk in je eigen dorp afspeelt, zit je helemaal goed.

Wereldsteden als Londen, Parijs en New York vormen de achtergrond voor heel wat literaire werken. Zelfs Brussel en jawel ook Antwerpen duiken op in romans en verhalen. Antwerpen kreeg in haar rijke verleden beroemd én berucht volk over de vloer dat er vervolgens zijn relaas over neerschreef:  Luigi Guicciardini, Alexandre Dumas, Victor Hugo.

Je zou het niet meteen verwachten, maar ook ons “strontboerendorp”¬† Hoboken heeft sporen nagelaten in de literatuur. Uiteraard zijn het in de eerste plaats de lokale jongens die hun gemeente onsterfelijkheid hebben toebedeeld met hun pennenvruchten. Wie ooit De komst van Joachim Stiller¬†van Hubert Lampo las, al dan niet als verplichte lectuur op school, weet dat Freek Groeneveldt met tram 4 naar Hoboken spoort om er zijn lief te bezoeken. Zijn reisdoel in het boek, de Lindenstraat,¬† bestaat niet, maar elke rechtgeaarde Hobokenaar herkent zijn dorp in de beschrijving.

En Lampo was niet de enige schrijver die Hoboken vereeuwigde. Zowat 400 jaar geleden liet Bredero zijn bekendste Antwerpenaar, de Spaanse Brabander Jerolimo de loftrompet steken over zijn stad:

O kayserlaijcke stadt! Hantwerpen groot en raijck,
Ik gheloof nou dat de son beschaynt uwes ghelayck,
In abondancy van sleyck, in schoonheyt van landouwen,
In karcken triumphant, in devote kloosters, en modeste ghebouwen,
In muragie masief, vol alles van rekreatie geboomt,
In kayen en in hoyen woor langskens dat hem stroomt
De large revier, het water van den Schelde,
En supporteert tot over Meyr.

O keizerlijke stad! Antwerpen groot en rijk,
Ik geloof nauwelijks dat de zon een gelijke van u beschijnt,
In overvloed van vruchtbare grond, in schoonheid van weilanden.
In triomfantelijke kerken, in devote kloosters en statige gebouwen,
In indrukwekkende stadswallen, alles vol met aangenaam groen,
In kaaien en havenhoofden waarlangs de brede rivier stroomt, het water van de Schelde,
En vloeit tot op de Meir.

Antwerpen dus. Maar waar werd Jerolimo geboren, denkt u? Juist ja, in Hoboken, in ’t land van Brabant waar men de (bedevaart)vaantjes (van de Zwarte God) haalt.¬† Onze Spaanse Brabander blijkt een snoever, een opportunist, een veelvraat en een oplichter. Niet onmiddellijk een ‘zoon’ om trots op te zijn…. en toch. Sinds 1617 is Jerolimo een ware ambassadeur voor stad EN dorp.

Hugo Raes, Jef Geeraerts en lang voor hen ook Lode Baekelmans…. voerden Hoboken op in hun romans, soms ongelofelijk accuraat, soms totaal verzonnen.

Tyl Uilenspiegel van Madeleine Christine Forani 

Het GenOOtschap – Hoboken Explorers maakte een literaire wandeling door Hoboken waarbij tekst en realiteit aan elkaar worden getoetst.
Ook de beelden van literaire figuren die het openbaar domein opsmukken, maar au fond niets met Hoboken te maken hebben, worden bekeken en besproken.  Tijl en Nele bijvoorbeeld, en het Diakenhuismannetje.

Een zeer speciale plaats wordt ingenomen door Nello en Patrasche, hoofdfiguren uit de roman A Dog of Flanders van Ouida. Hoezeer Hoboken het ventje en zijn trouwe viervoeter ook aan het hart drukt, het blijft een twijfelgeval.

Nello en Patrasche door Yvonne Bastiaens

Voorlopig kan de rondleiding enkel voor groepen na afspraak. Let op: het aantal deelnemers per groep is beperkt tot 15 wandelaars.

Kostprijs: 75,00 euro/groep.
Info en reservatie: hetgenootschap@outlook.be

V.C.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.