Nieuwe schoolstraten

In de districten Hoboken, Borgerhout en Wilrijk worden in de loop van september 5 schoolstraten uitgerold. Dit brengt het totale aantal schoolstraten op 12. Voor een aantal andere scholen lopen er momenteel nog gesprekken met scholen, buurtbevragingen en/of adviesrondes met de stad en de betrokken districten. In functie daarvan volgen er later dit najaar nog een aantal bijkomende schoolstraten. De stad Antwerpen en de districten willen hiermee parkeerproblemen en de drukte in de schoolomgeving aanpakken.

‚ÄúIn de loop van september gaan de volgende nieuwe schoolstraten van start: Sint-Agnes (basis- en secundaire school) en Stedelijke basisschool Accent in Hoboken, aldus schepen voor mobiliteit Koen Kennis.¬†‚ÄúVoor een aantal andere aanvragen van scholen is het vooronderzoek nog lopende, wordt er binnenkort nog een buurtbevraging georganiseerd of dient er nog overleg te gebeuren met de school om te peilen naar het engagement dat de school en haar vrijwillige medewerkers willen opnemen. Dit betekent dat er in de loop van dit najaar mogelijks nog 6 bijkomende schoolstraten zullen uitgerold worden, mits aan alle voorwaarden voldaan wordt. De introductie van schoolstraten doen ook ouders en schoolpersoneel nadenken over hun verplaatsingsgedrag. We stellen immers vast dat de meeste kinderen op 1 √† 1,5 km van de school wonen, afstanden die makkelijk te voet of met de fiets overbrugd kunnen worden. We hopen dat er nog veel ge√ęngageerde schoolgemeenschappen zullen volgen.‚ÄĚ

In een aantal gevallen kunnen de stad Antwerpen en de betrokken districten geen positief gevolg geven aan de aanvraag voor een schoolstraat, bijvoorbeeld omdat de verkeerscirculatie het niet toelaat, omdat er een heraanleg gepland is of omwille van het feit dat er belangrijke tram- of busverbindingen door de straat lopen.

Twee keer halfuur per dag
Aan het begin en het einde van de schooldag wordt een stuk van de straat gedurende een half uur afgesloten voor inrijdend gemotoriseerd verkeer. Daardoor wordt de verkeerssituatie vlak voor de school veel veiliger en aangenamer voor wie de woon-schoolverplaatsing te voet of met de fiets maakt. Wagens die geparkeerd staan in de schoolstraat kunnen altijd stapvoets de straat uitrijden.

Schepen Claude Marinower legt uit: ‚ÄúSchoolstraten zijn in de eerste plaats bedoeld voor verkeersveiligheid, maar dragen op het moment dat kinderen aankomen of vertrekken zeker ook bij tot een verbeterde luchtkwaliteit.¬†Ik doe bij deze nog eens een oproep aan scholen om via de website van het Onderwijsnetwerk Antwerpen een aanvraag in te dienen om van hun straat een schoolstraat te maken.‚ÄĚ

  • Sint-Agnes (basis- en secundaire school) – Dokter Coenstraat

Deze schoolstraat is tijdelijk (minimaal 1 jaar) en komt er op vraag van het district. Aanleiding is de heraanleg van de Kioskplaats. Via een afsluithek ter hoogte van de Oudestraat wordt de toegang verboden op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8 tot 8.30 uur en van 15.30 tot 16.45 uur; op woensdag van 8.10 tot 8.40 uur en van 12.05 tot 12.35 uur. Geplande startdatum is 3 september.

  • Stedelijke basisschool Accent – Jules Baeckelmanslaan

Deze schoolstraat werd aangevraagd naar aanleiding van de heraanleg van de omliggende straten. Via een afsluithek ter hoogte van de Dokter Jennerstraat wordt de toegang verboden op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.15 tot 8.45 uur en van 15.15 tot 15.45 uur; op woensdag van 8.15 tot 8.45 uur en van 12 tot 12.30 uur. Geplande startdatum is 10 september.

 

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.