Nieuwe uitvalsbasis Formaat Hoboken

© Stijn Janssens (architect)

Om de pleinwerking in Hoboken verder te kunnen uitbouwen en ook bij slechte weersomstandigheden in een aanbod te kunnen voorzien, kocht Formaat, de federatie van jeugdhuizen in Vlaanderen, een pand in het district. Dat gebouw in de Aartselaarstraat wordt nu, met de steun van de stad Antwerpen, gerenoveerd.

Formaat is de federatie van jeugdhuizen in Vlaanderen en ondersteunt al meer dan 55 jaar de Antwerpse jeugdhuizen met raad en daad. In 2013 breidde Formaat haar werking in de stad uit. Dit deed ze door vrijwilligers en beroepskrachten in de jeugdhuizen vorming te bieden, hen op maat te ondersteunen en hen als groep te vertegenwoordigen. Daarnaast heeft Formaat sinds 2013 drie jeugdhuizen in de stad Antwerpen waaraan ze met eigen personeel invulling geeft.

© Stijn Janssens (architect)

In Hoboken heeft Formaat een pleinwerking uitgebouwd en beheert de vereniging het jeugdhuis de Schietgang. Om de pleinwerking verder te kunnen uitbouwen en ook bij slechte weersomstandigheden in een aanbod te kunnen voorzien, kocht Formaat een pand aan in de Aartselaarstraat 166 in Hoboken dat nu volledig gerenoveerd zal worden.
De stad investeert  50.000 euro in dit renovatieproject.

“Formaat is al geruime tijd een gewaardeerde partner van de stad en van onze jongeren. Vanuit deze uitvalsbasis kan Formaat een duurzame werking uitbouwen waar niet enkel jongeren, maar ook de mensen uit buurt van kunnen genieten. Het mooiste aan dit project is dat het onze jongeren en de buurt echt sterker zal maken”, vertelt schepen voor jeugd Nabilla Ait Daoud.

Plannen voor het gebouw
In een voorbereidende fase werd het pand al volledig gestript door de jongeren van WELA vzw, wat staat voor Werken en Leren Antwerpen. Jongeren doen er deeltijds werkervaring op om zo door te kunnen stromen naar het reguliere arbeidscircuit.

© Stijn Janssens (architect)

In het gerenoveerde pand komt een fietsatelier waar een jeugdwerker samen met jongeren voor een kleine prijs fietsen zal herstellen van kinderen en andere buurtbewoners. Deze ruimte zal zo worden ingericht dat ze ook voor andere activiteiten (zoals bijvoorbeeld dansworkshops, yoga,…) kan worden gebruikt. Verder zal het pand een lokaal voor huiswerkondersteuning, een knutselruimte, een keuken en sanitaire voorzieningen bevatten. Op de tweede verdieping komen er ook nog een kantoorruimte en een werkinfopunt.

Op donderdag 30 augustus werd de eerste steen van het renovatieproject gelegd  in aanwezigheid van schepen voor jeugd Nabilla Ait Daoud en gingen kinderen en tieners van de jeugdwerking aan de slag met bamboestokken om zelf constructies te bouwen. De renovatie is in principe klaar tegen de lente van 2019.

1 Comment

  1. Ja haar naam zegt al fenoeg voor wie het jeugdhuis weer zal dienst doen …zeker niet voor onze kinderen de Echte Belgskes en daar word weeral zoveel geld aan gegeven …ge zou het bete spenderen in de ziekenhuizen en home”s …ik weet wel op wie ik ga stemmen deze keer !!!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.