Hoboken herdenkt Groote Oorlog met tentoonstellingen

Het district Hoboken organiseert dit jaar heel wat activiteiten naar aanleiding van het einde van de Eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden. Niet alleen omstreeks Wapenstilstand, ook nu zijn er al drie tentoonstellingen te bezichtigen.

 Alle activiteiten werden door het district in samenwerking met Het GenOOtschap/Gidsenwerking Fort 8 ontwikkeld.

Hobokenaren in de Groote Oorlog
Deze expo loopt momenteel al, sinds 9 september, in het binnenfort van Fort 8. Hiervoor werd een selectie gemaakt van foto’s van Hobokense soldaten die gevochten hebben aan het front. Het gaat niet alleen over de gesneuvelden maar ook over hen die overleefden. Daarnaast is er aandacht voor de krijgsgevangenen, de geïnterneerden en de weggevoerden.

  • Zaterdag 10/11 van 13 tot 17 uur
  • Zondag 4/11 van 10 tot 18 uur
  • Fort 8 – Schansstraat 9 – 2660 Hoboken (ingang langs de Hoofdfrontweg)

De Groote Wandeling
‘De Groote Wandeling’ is een parcours langs vijf Hobokense plaatsen die een link hebben met de Eerste Wereldoorlog. Tot 11 november staan op de onderstaande locaties infopanelen:

  1. Heldenmonument (park Broydenborg)
  2. Harold Rosherstraat (zijde parking RVC Hoboken)
  3. Commandant Van Laethem (hoek met Berkenrodelei)
  4. Zuidweg (ter hoogte van fietspad Jef Van Linden)
  5. Commandant Weynsstraat (aan Lichtenberglaan)

 

Vergeten helden
De gemeente Hoboken voorzag al snel na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog een ereperk voor de gesneuvelde militairen. Heel wat zerken werden in de loop der jaren vervangen, waarbij de oorspronkelijke portretfoto’s verloren gingen. Op vier infopanelen krijgen een aantal van deze soldaten terug een gezicht. Ook oud-strijders die in een burgergraf begraven werden, komen aan bod.

  • Tot zondag 11 november, telkens van 8 uur tot 17.30 uur
  • Begraafplaats Hoboken, Schoonselhoflei 5, 2660 Hoboken

Voor de tentoonstellingen in Fort 8 en de begraafplaats werd door het GenOOtschap/Gidsenwerking Fort 8 een aparte brochure gemaakt, die kan opgevraagd worden via vera.caremans@hotmail.com of tel. 0495 27 05 19.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.