NOOIT VERGETEN

Deelnemers lichtjesstoet

Honderd jaar geleden op 11 november 1918 zwegen de wapens van den Grooten Oorlog na vier jaar bloedige strijd. Men was blij dat het voorbij was, maar veel reden tot feesten was er niet. Duizenden doden in Vlaamse velden. Wie het overleefd had, was mentaal of fysiek getekend. De Westhoek was aan flarden geschoten, de economie lag plat. Voor de heropbouw moesten forse leningen worden afgesloten. De oorlog eindigde een dik half jaar later met het Verdrag van Versailles op 28 juni 1919. Het legde de basis voor een volgende Grotere Oorlog in plaats van een einde te maken aan die ene die alle oorlogen zou be√ęindigen. Het blijft belangrijk de Eerste Wereldoorlog te herdenken: want oorlog biedt nooit een oplossing.

Herdenking 11-11-2018 03
Michelle Warschitzky

In ¬†Hoboken bestond de herdenking uit twee delen. Op 11 november was er de gebruikelijke herdenkingsplechtigheid op de begraafplaats van Hoboken met een toespraak van Michelle Warschitzky, secretaris, namens Simonne Corremans, voorzitster van het Algemeen Verbond van Oudstrijders en Gelijkgestelde Verenigingen van Hoboken. Volgde dan een bloemenhulde door voornamelijk kinderen die op school en in knutselateliers de honderden bloemen hadden gemaakt. Op dat ogenblik vloog een SV4 uit 1948 van het luchtvaartmuseum Stampe en Vertongen over de begraafplaats. Aan boord √©√©n van de bloemenmakers. In de achtergrond de bescheiden bijdrage van Het GenOOtschap/Gidsenwerking Fort 8: op de 25 graven van de in Hoboken begraven gesneuvelden werd een heideplantje geplaatst.¬† Meerdere van die jonge mannen hebben immers geen nabestaanden en in de aanloop naar deze herdenking verklaarde de Gidsenwerking in het kader van het Vergeten Heldenproject van het War Heritage Institute deze graven te “adopteren” voor onderhoud.

Herdenking 11-11-2018 12
Districtsburgemeester Kathelijne Toen

Aan het monument van de gesneuvelden in park Broydenborg sprak districtsburgemeester Kathelijne Toen namens het districtsbestuur haar vredesboodschap uit.
Daarna volgde opnieuw een kranslegging en bloemenhulde door kinderen en genodigden. Symbolisch werden de bloemen in twee grote lege obussen gezet. Doedelzakspeler Roeland De Vylder speelde de Europese hymne Ode an die Freude. Vervolgens weerklonken het Vlaamse en het Belgische Volkslied.

Herdenking 11-11-2018 09
Doedelzakspeler Roeland De Vylder

Als afsluiter van de herdenking was er een voorstelling in kasteel Sorghvliedt van Lien en Bart: Den Grooten Oorlog tussen de patatten. ¬†Met historische foto’s, eigen filmpjes, bodemvondsten en een goede dosis humor, leerden de aanwezigen o.m. de praktijk van “wapens tot ploegen omsmeden”: zo kan een bajonet uitstekend dienst doen als schroevendraaier als de punt er wordt afgeslepen en is een zware obus een ideale aandammer.

Herdenking 11-11-2018 19
Lien en Bart

Nieuw dit jaar was de herdenking op de vooravond. Een stille lichtjesstoet trok door de straten van Hoboken om te eindigen op het fort. Daar werd een indringende wake gehouden.

Historicus Peter Hoste schetste het verloop van het conflict.

Marco Van Dyck evoceerde het leed en de nutteloosheid van de oorlog met enkele pakkende, soms rauwe  gedichten.

Geert Synnave zorgde voor de muziek, van La Madelon tot Le Tombeau de Couperin van Maurice Ravel.  Aan het eind werden de Hobokense gesneuvelden en vermisten in herinnering gebracht. Ruim 125 namen werden voorgelezen in een muisstille gang van het fort.

Vredeswake Fort 8 02
Geert Synnave

 

Met het vers uit The Fallen van Robert Laurence Binyon (1869-1943), dat dagelijks onder de Menenpoort wordt gelezen bij The Last Post, werd de avond afgesloten:

lest-we-forget-poppy-transparent-backgroundThey shall grow not old, as we that are left grow old
Age shall not weary them, nor the years condemn
At the going down of the sun and in the morning
We will remember them
.
Zij zullen niet oud worden, zoals wij die overbleven oud zullen worden
Leeftijd zal hen niet deren, de jaren zullen hen niet tekenen
En bij zonsondergang en bij het ochtendgloren
Zullen we hen herdenken

Nooit meer Oorlog, Nie wieder Krieg, Plus jamais de guerre, No more War…..

Tekst: Vera Caremans
Beeldmateriaal: Peter De Vos

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.