Praatcafé dementie

Omgaan met dementie is moeilijk, voor de patiënt, maar ook voor partners en familieleden. Voor mantelzorgers is praten met lotgenoten een grote steun.
Daarvoor bestaat het praatcafé dementie. Riet Pauwels van het Regionaal Expertisecentrum Dementie Orion nodigt alle mantelzorgers uit om te komen praten en kennis op te doen.

Riet: “Oudere mensen hebben een grotere kans om dement te worden. Maar ook mensen jonger dan 65 kunnen dement worden. We spreken dan van jongdementie. Onder de noemer ‘dementie’ rekenen we allerlei ziekten, zoals Alzheimer waardoor mensen hun geheugen verliezen, taalproblemen krijgen of ongeremd gedrag vertonen. Jammer genoeg stellen veel patiënten een bezoek aan de dokter uit. Terwijl de ziekte in die vroege fase nog afgeremd kan worden. Dat is ook een goed moment om al na te denken over toekomstige zorg, een testament en het levenseinde. Ga dus op tijd naar de huisarts, de specialist of de geheugenkliniek in ZNA Hoge Beuken.”

Dementie 02

Broers en zussen
“Mijn eigen vader lijdt aan dementie”, vertelt Riet. “Hij woont nu in een zorginstelling, maar we hebben
een heel parcours afgelegd. Mijn zus en ik helpen hem als mantelzorgers. Na elk bezoek aan mijn vader praat ik erover met mijn zus. Dat helpt ons echt. Mantelzorg voor een persoon met dementie kan een lang proces zijn waarin je telkens opnieuw iets verliest. Door te praten leer je ermee omgaan. Mensen met dementie kunnen zich vaak nog wel dingen herinneren uit het verre verleden. Het kan helpen om met hun broers of zussen te praten: die hebben hetzelfde meegemaakt en hebben dus een schat aan informatie. Dankzij hen begrijpt u beter wat de persoon met dementie beleeft.”

Energie dankzij praatcafé
“Tijdens onze praatcafés kunnen mantelzorgers praten met mensen in dezelfde situatie. Dat geeft energie. Tijdens elk praatcafé spreken er een professionele expert en een ervaringsdeskundige. Er is ook veel tijd om met lotgenoten te praten. Het helpt om te zien dat u niet de enige bent in uw situatie. En wie meer weet over de ziekte, kan er beter mee omgaan.”

Mantelzorgpremie
Bent u mantelzorger van een Hobokenaar ouder dan 60 jaar met wie u samenwoont? Dan kan u elk jaar een mantelzorgpremie van 150 euro aanvragen. Vanaf januari 2019 is het nieuwe formulier hier beschikbaar.
Dien de aanvraag in voor 15,oktober 2019 met een recent,medisch attest van de persoon voor wie u zorgt.

Praatcafé’s
Het Regionaal Expertisecentrum Dementie Orion organiseert samen met het district praatcafés over dementie in de bibliotheek. De inkom is gratis en iedereen is welkom. In de bibliotheek ligt ook een dementiekoffer. Die bevat boeken en films waarmee het hele gezin zich kan inleven in dementie. Het praatcafé van december gaat over de juridische mogelijkheden en onmogelijkheden bij dementie.

Wanneer: maandag 17 december van 13u tot 15u
Waar: Bibliotheek Hoboken, Kapelstraat 64
Prijs: Gratis

http://www.hoboken.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.