Park Gravenhof derde laureaat Groene Lente 2018

Foto: vvog.info

De Vereniging voor Openbaar groen (VVOG) heeft de winnaars bekendgemaakt van de finale van de Groene Lente 2018. Met de Groene Lente wil VVOG openbaar groen promoten door interessante, creatieve en vernieuwende groenprojecten in de kijker te plaatsen. De Antwerpse districten zijn dit jaar 6 keer laureaat. Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem en Wilrijk behaalden ook bijen- en/of bloemensymbolen.

Groene gemeente
Het wedstrijdonderdeel ‘Groene Gemeente’ bekroont de beste groenprojecten van 2018, zowel kleinschalige als grotere groenprojecten.

• Het district Antwerpen werd tweede laureaat in de subcategorie ‘Buurtgroen’ met het project ‘Brooklyn’. De bebouwing in dit woonblok in de wijk Luchtbal werd volledig vernieuwd en het middenplein kreeg een groene en kindvriendelijke make-over. De bewoners mochten meedenken over de nieuwe invulling en bij de aanleg werd hiermee optimaal rekening gehouden. De beplanting is zo veel mogelijk inheems, onderhoudsvriendelijk en afgestemd op seizoensbeleving (bloei, herfstverkleuring, zaadvorming, voorjaarsbloeiers). Ze ondersteunt de samenhang tussen de verschillende ruimtes en is afgestemd op haar ruime omgeving (natuurgebied Oude Landen, beplanting van de wijk Luchtbal).

• Berchem werd vierde laureaat in de subcategorie ‘Park’ voor het project in het Hof van Nauwelaerts, waarbij de padenstructuur werd heraangelegd en er een nieuwe onderbeplanting kwam. Het district behaalde ook de vijfde plaats in de categorie ‘Groen bij gebouw’ voor het project van het Kunstenplein. In deze nieuwe, publieke ruimte in Oud-Berchem kwam originele beplanting. De trappen op het plein worden bijvoorbeeld geflankeerd door weelderige plantenbedden met vaste planten. Snelgroeiende klimplanten kunnen dan weer op termijn uitgroeien tot een groene overkapping via een pergolastructuur van palen en touwen.

• Het district Ekeren werd vierde in de subcategorie ‘Groen bij gebouw’ voor het beplantingsproject van de prairietuin aan de Sint-Lambertuskerk. De oude beplanting was aan vervanging toe en via een prijsvraag werd een nieuw ontwerp weerhouden waarbij de criteria esthetiek, duurzaamheid en bestendigheid tegen vandalisme de belangrijkste aandachtspunten waren. Het gekozen ontwerp houdt rekening met alle mogelijke zon- en schaduwmomenten. De volledige aanleg gebeurde in eigen beheer door de groendienst Ekeren.

Gravenhof Hoboken Foto: vvog.info

• Park Gravenhof in Hoboken werd derde laureaat in de categorie ‘Park’. Het park kreeg een grondige opknapbeurt. Om openheid te creëren werden een aantal oude ongezonde bomen geveld, bamboe en dichte struikengroepen verwijderd en een beeldbepalende taxus gesnoeid. In het nieuwe ontwerp werd de bestaande padenstructuur herbekeken. De nieuwe paden werden halfverhard aangelegd en leiden de bezoeker langs de verschillende groenzones. Buiten de aanplant van enkele nieuwe bomen werden er ook struikengordels, kruidlagen en bloembollen aangeplant. Langs de straatkant werd gekozen voor een opvallende sierbeplanting. Er werden speelelementen voor kinderen geplaatst, en ook de taxus wordt vaak als klimboom gebruikt.

• Voor Merksem eindigde De Eekhoorns, de vernieuwde strooiweide en het nieuwe urnenbos op begraafplaats Zwaantjeslei, derde in de subcategorie ‘Begraafplaats’. Sinds de inhuldiging ervan enkele maanden geleden, kozen al 32 Merksemse families voor deze nieuwe gedenkplaats.

Bijenvriendelijke gemeente
In de categorie ‘Bijenvriendelijke gemeente’ beloont VVOG, in samenwerking met het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, de gemeenten die in 2018 bijenvriendelijke initiatieven hebben opgezet. Antwerpen, Berchem, Deurne, Merksem en Wilrijk ontvingen een bord met 1 bijensymbool.

• Het district Antwerpen diende dit jaar 2 projecten in: de bijenvriendelijke heesterbeplanting op de Mastvest en de vaste inheemse plantenmengelingen van de Scheldewandeling op Linkeroever. De jury bekroonde deze inspanningen met 1 bijensymbool.

• In het district Berchem staan in totaal 25 bijenkasten. Berchem kreeg een bord met 1 bijensymbool toegekend voor deze bijenkorven en voor bijenvriendelijke beplantingen, in het bijzonder het plantenperk aan het districtshuis.

• Het district Deurne wil een voorbeeldrol opnemen in de strijd tegen de bijensterfte. De bijenvriendelijke bloemenweides op het Arenaplein, Rodekruisplein en Menegemlei naast het Boekenbergpark zijn een meerwaarde voor de biodiversiteit. Het district plaatste ook bijenkasten op de stilteplek Sint-Rochus, op het dak van de Arenahal, op het dak van bib Couwelaar, aan de volkstuinen Drakenhof en aan de luchthaven. De imkers krijgen van het district Deurne ondersteuning inzake verkoop, etikettering en communicatie van/over de honing. Daarnaast zal er binnenkort ook nog een educatieve bijenstand komen in de volkstuinen van Drakenhof. Het district ontving 1 bijensymbool.

• Het district Merksem ontving 1 bijensymbool voor het educatieve imkerproject in het Fort van Merksem. Scholen kunnen er op afspraak een gegidste rondleiding volgen. Ook via de educatieve panelen die er staan, leren de leerlingen én andere bezoekers van het fort bij over bijen. Bovendien werd er rond het fort in bijenvriendelijke beplanting voorzien, werden er bijenhotels geplaatst en schakelde de groendienst voor verschillende plaatsen in het district over van een intenstief naar een extensief maaibeheer.

• Wilrijk sensibiliseerde in 2018 haar jeugd met de bijenwandeling ‘Op stap met WiBi’. Daarin worden verschillende maatregelen ten voordele van biodiversiteit en het in stand houden van het bijenbestand in de kijker gezet door middel van een speelse wandelzoektocht. Onderweg laat de stripbij WiBi de kinderen kennismaken met onder meer fruitboomgaarden, bijenhotels en het nut van bomen- en plantendiversiteit en een weldoordacht maaibeheer. Het district kreeg daarvoor 1 bijensymbool.

Gemeente in bloei
Tot slot deelde VVOG bloemensymbolen uit voor de meest verdienstelijke bloemenprojecten in 2018. VVOG beoordeelde de bloemenprojecten op een aantal criteria, zoals creativiteit, duurzaamheid en ecologie. Antwerpen en Berchem behaalden 3 bloemensymbolen en maar liefst 5 districten (Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken en Wilrijk) kregen 2 bloemensymbolen.

• Het district Antwerpen kreeg de maximumscore van 3 bloemensymbolen voor alle bebloemingsinitiatieven over het gehele district.

• De vakjury was gecharmeerd door de kwaliteit van de vaste plantenmengelingen in het district Berchem. Hiervoor ontving het district voor het tweede jaar op rij de maximumscore van 3 bloemensymbolen.

• Het district Borgerhout kreeg 2 bloemensymbolen. Het district diende de omvormingsprojecten Laar en De Schans in. In het project Laar werd de gesloten beplanting en omheining weggehaald en werd de locatie open gemaakt met ruimte voor nieuwe zitbanken, een picknicktafel en nieuwe, kleurrijke beplanting waardoor het een ontmoetingsplaats voor de buurt werd. Bij het project De Schans werden het oude gazon en de beplanting verwijderd en volledig vervangen door een nieuwe kleurrijke beplanting. Ook de beplanting in Te Boelaerlei (derde jaar bloei na omvorming naar vaste planten) en aangepaste beplanting onder de kastanjebomen op het Koxplein werden ingediend.

• In 2015 besliste het district Deurne om te stoppen met het plaatsen van bloementorens in het straatbeeld. Het geld dat daardoor vrij kwam, werd de afgelopen jaren geïnvesteerd in duurzame beplanting. Plantsoenen werden omgevormd naar kleurrijke vaste planten en er werden bijenvriendelijke bloemenweides aangelegd. De focus in 2018 lag op het nieuwe plantsoen in de Baron Leroystraat, de omvorming van de middenberm in de Luchthavenlei, het omgevormde plantsoen op de hoek van de Kreglingerstraat en de Gallifortlei en de nieuwe doorgang bij het Bisschoppenhofpark (naast de Gallifortlei). Ook de bijenvriendelijke bloemenweides op het Arenaplein, Rodekruisplein en Menegemlei naast het Boekenbergpark kwamen aan de beurt. Deurne kreeg 2 bloemensymbolen.

• Het district Ekeren diende 2 kleinere onthardingsprojecten in aan de Konijnenberg en Statiestraat, waarbij de verharding van verkeersgeleiders weggenomen werd en de vrijgekomen ruimte een kleurrijke vaste beplanting kreeg. Een tweede project dat ingediend werd, was het ecologisch maaien op het oude terrein in Veltwijckpark. Door een gedifferentieerd maaibeheer komt er daar terug een overgang van grasland naar bos. Het ecologisch maaien zorgt ook voor de verhoogde aanwezigheid van diverse diersoorten. Het omvormingsproject van de Driehoekstraat gaat zijn tweede jaar in en de vakken zijn ondertussen mooi dichtgegroeid. Voor al deze inspanningen kreeg Ekeren een bloemenbord met 2 bloemensymbolen.

• Hoboken kreeg 2 bloemensymbolen voor zijn inspanningen. Dit jaar stonden er 42 bloementorens en 89 bloemenmanden op verschillende locaties in het district maar ook een aantal plantsoenen kregen een opfrisbeurt. Zo kreeg het Drossaardplein een volledig nieuwe, kleurrijke beplanting.

• Ook het district Wilrijk werd beloond met 2 bloemensymbolen voor de bebloeming die, verspreid over het district, te bewonderen is. Dit jaar werden er 354 bloemenmanden in de verschillende wijken opgehangen, maar ook verschillende plantsoenen zoals de vernieuwde heuvel op de Bist kregen een kleurrijke beplanting van vaste planten.

De vele prijzen zijn een mooie erkenning voor het harde werk van de groendienst in samenwerking met de districten van de stad Antwerpen.

Alle info over de Groene Lente en foto’s van de laureaten staan op de website van VVOG.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.