Daar is de sneeuw. En nu?

Vannacht blijft het glad en morgen wordt er sneeuwval verwacht in Antwerpen. De strooidiensten staan klaar om de wegen en fietspaden zo goed mogelijk sneeuw- en ijzelvrij te houden. Door de grote personeelsinzet van de stad hiervoor, zal de huisvuilophaling enige vertraging oplopen.

Zondag reden de strooidiensten al uit om de gladheid op de wegen en vooral de fietspaden tegen maandagochtend te beperken. Maandagnacht zullen ze in code rood uitrijden, om de rijwegen en fietspaden zo goed mogelijk voor te bereiden op de verwachte sneeuwval dinsdagochtend.
Bovendien gaan alle ploegen opnieuw strooien zodra de sneeuw begint te vallen.

Inzet van stad en partners
“Met onze voorraad van 1200 ton zout, 100.000 liter pekel, 14 zoutstrooiende wagens voor de rijwegen en 12 pekelstrooiers voor de fietspaden hebben we in principe voldoende middelen klaar staan om vlot door het sneeuwweer te geraken”, zegt schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau. “Dat neemt niet weg dat de wegen en fietspaden gevaarlijker zijn dan gewoonlijk. Ik roep dus al onze bewoners op om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen in het verkeer. Helmen zijn modieus op de fiets. Maar zeker op een dag als vandaag aan te raden!”

• Daarnaast houdt de stad dinsdag 300 vegers en 150 werknemers van de groendienst paraat om manueel bij te strooien op gladde plaatsen. Ook de voetpaden voor en rond stadsgebouwen worden sneeuw- en ijzelvrij gemaakt door de stadsdiensten.
• Het Havenbedrijf Antwerpen draagt zorg voor de fiets- en voetpaden en de wegen in het havengebied.
• De brandweer zal mee ingeschakeld worden voor het sneeuw- en ijzelvrij maken van fietspaden, voetpaden, wandelstraten en de tunnelhellingen van de Leientunnels op vraag van politie of stad.
• Op alle Antwerpse marktpleinen staan er zoutkisten. Die kunnen marktkramers en winkeliers gebruiken om de omgeving rond hun marktkraam of winkel begaanbaar te maken.

Bewoners dragen hun steentje bij
Naast de inspanningen van de stad en andere diensten is elke bewoner verplicht om de stoep voor zijn deur proper en veilig te houden. Zodat buren en voorbijgangers zonder ongelukken op hun bestemming geraken.

De stad vraagt ook aan alle weggebruikers om hun snelheid aan te passen en om gevaarlijke situaties meteen aan de politie te melden via de Blauwe Lijn (0800 123 12). De politie bepaalt dan of er bijkomend gestrooid moet worden en neemt in dat geval contact op met de strooidiensten.

75-plussers en personen met een handicap die zelf geen sneeuw kunnen ruimen, vragen best hulp aan buren, familie of vrienden. Als ze geen beroep kunnen doen op mensen uit hun naaste omgeving, kunnen ze op het moment dat er sneeuw ligt, via het online-aanvraagformulier op www.antwerpen.be een melding doen (klik hier voor de rechtstreekse link – die pas werkt als er effectief sneeuw ligt), of tijdens weekdagen, bellen naar het stedelijk contactcenter (03 22 11 333). Er komt dan gratis iemand langs om de stoep sneeuw- en ijzelvrij te maken.

Vertraagde huisvuilophaling
Doordat de personeelsinzet van de dienst stadsbeheer zich vannacht en morgen sterk focust op het veilig houden van de wegen en fietspaden, kan er minder ingezet worden op de huisvuilophaling. Het huisvuil van de bewoners waarvan de ophaling voorzien is op maandagnacht of op dinsdag zal daarom langer dan normaal blijven staan. Ook de lediging van de sorteerstraatjes zal trager gebeuren.

Meer info
Meer informatie over de aanpak van de stad en het sneeuw- en ijzelplan dat hiervoor is opgesteld is te vinden op de www.antwerpen.be. Klik hier voor meer informatie over hoe burgers zelf een steentje moeten bijdragen en de service voor 75-plussers.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.