75 jaar Bevrijding: lichtjesstoet en lezing terreur V-bommen

Ter gelegenheid van 75 jaar Bevrijding organiseert het district Hoboken een lichtjesstoet met aansluitend een lezing op zaterdag 26 oktober 2019.
Op 26 oktober 1944 viel de eerste V-bom in Hoboken op een groep spelende kinderen in de Hobokense Polder. Een monument aan de vijver in de Scheldelei herdenkt de twee jonge slachtoffers, Achiel Vertriest (1931-1944) en Pierre Vandiependael (1932-1944)  die toen het leven lieten. Aan dat monument vertrekt, 75 jaar later, om 19 uur een lichtjesstoet ter herdenking. Iedereen kan deelnemen aan deze stoet; het district voorziet in lichtjes. De stoet wordt begeleid door leden van de Erfgoedgilde en Field Marshal Haig‚Äôs Own Pipes & Drums. Ze volgen dit parcours: Scheldelei, Berkenrodelei, Kioskplaats, Lelieplaats, Rode Kruislaan, Marneflaan, kasteel Sorghvliedt.

Na de lichtjesstoet geeft historicus Pieter Serrien een themalezing ‚ÄėElke dag angst, de terreur van V-bommen op Belgi√ę 1944-1945‚Äô in kasteel Sorghvliedt in de Marneflaan 3 rond 20 uur. In zijn typische stijl verwerkte hij zijn boek tot een beklijvende lezing. Ge√Įnteresseerden die enkel naar de lezing willen komen, reserveren het best vooraf via het telefoonnummer 03 292 65 30 of via cultuurantenne.hoboken@antwerpen.be.

Deelnemen aan de lichtjesstoet en lezing is gratis. Alle info staat online op www.hoboken.be.

Lichtjesstoet en vredeswake 2018

Districtsburgemeester Kathelijne Toen: ‚ÄúNa de succesvolle lichtjesstoet van vorig jaar, naar aanleiding van 100 jaar wapenstilstand, willen we als district actief werken aan herinneringseducatie. Oorlog is van alle tijden en kinderen zijn daar nog steeds het slachtoffer van. Met de lichtjesstoet van zaterdag willen we op een serene manier de gruwelijke gevolgen van oorlog herdenken met de jongeren van vandaag.‚ÄĚ

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.