Historische sprokkels: 75 jaar geleden…

Op 13 oktober viel de eerste V-bom op Antwerpen. In de Schildersstraat werden 32 doden en 46 gewonden geteld. Antwerpen was dan wel bevrijd, maar de vliegende bommen zouden nog maanden voor angst, dood en vernieling zorgen.

De Antwerpse rand bleef niet gespaard. Op 26 oktober 1944, om 16.30 u viel de eerste V2 op Hoboken, in de polder, achter de huizenrij van de Scheldelei.

Er vielen twee dodelijke slachtoffers: Achiel Vertriest en Pierre Vandiependael, 13 en 12 jaar jong. Een paar andere kinderen raakten gewond. Een sober monumentje aan de vijver in Polderstad herinnert aan de tragische gebeurtenis.

Het monumentje aan de Scheldelei

Op 3 februari 1945 viel niet veel verder een V-bom in de Commandant Weynsstraat. Daarbij vielen 22 doden en 10 gewonden. Ook de materi√ęle schade was groot: 27 huizen werden totaal verwoest, 30 woningen werden onherstelbaar beschadigd.

In totaal vielen in Hoboken 39 V-bommen. Hierbij lieten 88 mensen het leven en raakten 862 mensen gewond.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.